Tehnologia moderna si cresterea pretului petrolului au transformat perspectiva exploatarii indepartatei mari Chukchi intr-o optiune irezistibila pentru gigantii mondiali ai petrolului. Acest lucru ii ingrijoreaza pe locuitorii Inupiat care traiesc in zona marii de secole, informeaza Reuters.
Companiile petroliere au licitat la inceputul lunii suma de 2.66 miliarde de dolari pentru drepturi de forare in Chukchi care margineste coasta nord-vestica a provinciei Alaska, regiune inghetata sase luni pe an si habitat major al ursilor polari.
Populatia Inupiat se teme ca astfel de activitati vor ameninta balenele si celelalte animale marine pe care le vaneaza de generatii.
"Vrem sa continuam sa supravietuim. Viata noastra inseamna subzistenta. Asa cum este cultura si religia noastra cu toate animalele", a declarat Jack Schaefer, presedinte satului Point Hope, din Chukchi, una dintre cele mai vechi asezari din America de Nord.
El a adaugat ca vanatoarea nu poate fi inlocuita cu nimic deoarece rata mare a somajului va continua chiar si in cazul exploatarilor.
Shell si ConocoPhillips, cei mai mari doi licitatori in licitatia guvernului SUA pentru drepturile de forare, insista ca vor lua in calcul interesele comunitatii locale in exploatarea celor 12 miliarde de barili de petrol.
Liderii locali si activistii de mediu spun, insa, ca Serviciul de Management al Mineralelor (MMS) din cadrul guvernului SUA si companiile petroliere nu au facut suficiente cercetari pentru a demonstra ca exploatarea va fi sigura, mai ales in contextul incalzirii globale care ameninta deja ecosistemele si mediul arctic.
"Studiul de impact asupra mediului al MMS nu ia in calcul ce am invatat anul trecut. Nu va mai fi asa multa gheata pe mare si acest lucru va avea un numar de ramificatii importante pentru un numar de specii ca ursul polar si morsa", a spus Chris Krenz, cercetator la grupul Oceana.
Grupurile indigene si activistii de mediu se tem de o deversare majora de petrol pe marea Chukchi. Si MMS a estimat ca exista 40% sanse pentru producerea unei deversari de cel putin 1.000 de barili sau mai mult pe parcursul fiecarui proiect petrolier.
"Daca petrolul se scurge sub gheata in mijlocul lui ianuarie nu mai poate fi facut nimic", a spus Rick Steiner, expert petrolier la Universitatea din Alaska, Anchorage.
Exista deja mai multe actiuni legale impotriva avizului MMS. Oponentii exploatarii sunt insa pesimisti in ceea ce priveste sansele de a stopa actiunea companiilor petroliere.
Foto: cires.colorado.edu