A început The Ocean Cleanup, proiectul de curățare a Insulei de Gunoi din Pacific

O echipă de oameni de știință și ingineri a început weekendul trecut ambițiosul proiect The Ocean Cleanup, în cadrul căruia vor curăța o parte dintre deșeurile aflate în Marea Insulă de Gunoaie din Pacific.

Tehnologia presupune instalarea unor bariere plutitoare prevăzute cu plase scufundate. Acestea formează împreună o platformă pe care vor eșua gunoaiele transportate de curenții oceanici. Sistemul este format din tuburi imense, plutitoare, suficient de flexibile încât să se muleze după valuri, dar și suficient de rigide astfel încât să formeze o barieră în formă de U care să oprească plasticul care plutește în ocean.

Bariera lungă de 600 de metri a fost lansată de pe coasta orașului San Francisco și va colecta aproximativ cinci tone de deșeuri de plastic în fiecare lună.

Sistemul numit Wilson este invenția olandezului Boyan Slat, care a fondat The Ocean Cleanup în 2013, la vârsta de doar 18 ani. În ultimii cinci ani, el și echipa sa au testat 273 de modele și șase prototipuri diferite înainte să ajungă la designul actual. Wilson poate colecta deșeuri de plastic cu diametrul mai mare de 1 cm, precum și plase de pescuit aruncate.

Sistemul va fi testat operațional timp de două săptămâni, la 463 km în larg, înainte de a își începe misiunea. Echipa dorește să preia deșeurile colectate o dată la șase săptămâni, apoi să le trimită în Olanda pentru a fi reciclate.

Un studiu recent arăta că Marea Insulă de Gunoaie din Pacific este de 16 ori mai mare decât se estima, conținând peste 79.000 de tone de plastic, sau 1.8 trilioane de bucăți de plastic, intinzându-se pe 1.6 milioane de kilometri pătrați.

Cercetătorii estimează că ar putea colecta 50% dintre deșeurile de plastic în următorii cinci ani și 90% dintre plasticele de suprafață până în 2040, însă criticii proiectului se tem că sistemul ar putea avea efecte negative asupra vieții marine.

Bariera a fost gândită să permită peștilor și mamiferelor să înoate pe sub ea, însă conform lui Rick Stafford, profesor de biologie marină și conservație la Universitatea Bournemouth, bariera ar putea crea probleme pentru anumite specii.

„Pești cum ar fi tonul ar putea fi prinși în deșeuri. Sau dacă broaștele țestoase sunt împinse înspre plasă, există șansa să ajungă să se hrănească cu plasticul.”

Stafford a explicat pentru The Guardian că există îngrijorări legate de modurile de curățare ale dispozitivului, precum și de utilizarea soluțiilor antivegetative care sunt toxice și ar putea contamina apa.

„Cea mai mare grijă a mea este că oferirea unei potențiale soluții tehnologice ar putea să ne facă să ne simțim de parcă am rezolvat problema plasticelor – când în realitate avem nevoie de politici puternice și legislație pentru a interzice plasticele de unică folosință.”

Sue Kinsey, responsabil de politici de poluare la Societatea pentru Conservare Marină, a confirmat că proiectul ar putea afecta viața marină, în special planktonul și alte organisme care plutesc în mod pasiv și care sunt sursa principală de hrană pentru multe animale.

„Deși înțelegem dorința și pasiunea din spatele acestui proiect, simțim că este nevoie să investim mai mult timp și energie în primul rând pentru a opri deșeurile să ajungă în oceanele noastre.”

Kinsey a adăugat că dispozitivul va colecta doar primii metri de deșeuri și nu va putea prinde particulele de microplastic și alte deșeuri microscopice care nu pot fi captate și reciclate.

The Ocean Cleanup a publicat un studiu de impact asupra mediului în luna iulie. Lonneke Holierhoek, șef al operațiunilor, a explicat că viața marină este deja afectată de deșeurile existente și că echipa va avea grijă să minimizeze impactul asupra vieții marine. Echipa speră să aibă o flotă completă de sisteme în nordul Oceanului Pacific până în 2021.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri