32 de municipii iau parte la “batalia” pentru ”Orasul Reciclarii” 2014

Eco-Rom Ambalaje a lansat, sub patronajul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, cea de-a doua editie a competitiei ”Orasul Reciclarii” adresata primariilor de municipiu.

„Batalia” reciclarii are loc in perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014, iar primariile inscrise se vor lupta pe mai multe „fronturi”: cel al calitatii serviciilor de colectare separata a deseurilor de ambalaje, al celor mai bune „munitii” de constientizare si mobilizare a populatiei pentru a separa deseurile si, in final, al celor mai mari cantitati de deseuri de ambalaje colectate.

Sorin Cristian Popescu

Continuam si anul acesta batalia simbolica intre primarii pentru titlul de “Orasul Reciclarii” 2014 cu si mai multe municipii inrolate in aceasta lupta comuna in vederea dezvoltarii sistemului de colectare separata. Chiar daca Romania a atins, prin aportul substantial al producatorilor de bunuri ambalate, obiectivul prevazut de legislatia europeana de reciclare a 60% din deseurile de ambalaje puse pe piata, in practica, la nivel operational, sistemele locale de gestiune a deseurilor inca sunt in constructie. Eco-Rom Ambalaje investeste anual 35% din aportul membrilor sai in parteneriatul cu autoritatile locale, iar rezultatul este unul important – peste 450 de acorduri incheiate cu autoritati admnistrative si un nivel de participare al populatiei cu 40% mai mare fata de acum 4-5 ani. Multumim celor care ni s-au alaturat programului “Orasul Reciclarii” si le dorim ca principale arme si munitii folosite in lupta sa fie aceleasi pe care si noi le folosim, respectiv: eficienta, performanta si transparenta”, a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

32 de municipalitati in care Eco-Rom Ambalaje sustine dezvoltarea serviciilor de colectare separata au raspuns pozitiv chemarii la lupta: Arad, Bacau, Brasov, Bucuresti-Sectoarele 3 si 6, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Focsani, Iasi, Medias, Roman, Satu Mare, Sfantu Gheorghe, Slobozia, Targu Jiu, Tulcea, Zalau, Barlad, Braila, Calarasi, Constanta, Galati, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Ploiesti, Slatina, Suceava, Targu Secuiesc, Vaslui.

Rovana Plumb

Obiectivul de reciclare, pana in 2020, a 50% din deseurile menajere este extrem de ambitios si nu trebuie perceput doar ca o obligatie impusa Romaniei de Uniunea Europeana, ci reprezinta un baromentru al nivelului de curatenie si al calitatii mediului dar si al plus valorii create la nivelul locurilor de munca si oportunitatilor economice din gestiunea deseurilor si reciclarii. Obligatiile ce deriva din aceste obiective revin autoritatilor locale si tuturor generatorilor de deseuri, inclusiv populatiei. De aceea, rolul primarilor este sa transmita comunitatilor pe care le conduc ca protejarea mediului nu este o optiune, ci un principiu de viata. Proiectul “Orasul Reciclarii” este o forma creativa de a-i sustine in aceasta directie si invit toate primariile sa lupte pentru orasul lor si pentru un viitor sustenabil, in care toate deseurile generate ajung la reciclare si nu la depozitare”, a declarat Rovana Plumb, Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice.

La finalul celor 6 luni, castigatorul va obtine titlul de ,,Orasul Reciclarii” si marele premiu: o zona eco wi-fi, un spatiu inedit de relaxare, 100% eco si cu acces liber la internet in valoare de 12.000 euro.

Tudor Pendiuc

Deseurile si gestiunea lor sunt o prioritate dar si o provocare, obligatia reducerii cu 15% a deseurilor depozitate fiind o misiune dificila a autoritatilor locale, dar nu imposibila. Eficienta in domeniul serviciilor publice nu poate exista decat prin implicare, obiective comune si strategii pe termen lung. Iar rolul nostru, al primarilor, este sa actionam in aceasta directie, urmarind, desigur, interesul comunitatii pe care o conduc. De aceea, felicit initiativa Eco-Rom Ambalaje de a continua acest proiect de succes si a sustine implicarea primariilor participante intr-o competitie in care castigatorii sunt, de fapt, cetatenii”, a declarat Tudor Pendiuc, Presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania.

Cele 32 de municipalitati inscrise in competitie insumeaza peste 4 milioane de locuitori din totalul de 9 milioane care au acces la sistemul de colectare separata a deseurilor de ambalaje cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje. Organizatia a demarat primele proiecte pilot de colectare separata a deseurilor de ambalaje, in parteneriat cu autoritatea locala si operatorii de salubritate desemnati, in anul 2005. In timp, a dezvoltat un model de parteneriat care condus la dezvoltarea serviciilor publice de profil in peste 450 localitati. Investitiile cumulate, constand in infrastructura de colectare separata pusa la dispozitia populatiei (containere colorate si saci pentru fiecare tip de material: hartie, sticla, plastic si metal), se ridicau la 22 milioane lei la finalul anului 2012.

Competitia „Orasul Reciclarii” este realizata in colaborare cu Asociatia Municipiilor din Romania si cu Institutul pentru Politici Publice si promovata de Administratie.ro si Domnuleprimar.ro.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri