A doua bancă de alimente din România ce funcționează după principiile Federației Europeane a Băncilor de Alimente (FEBA) a fost deschisă la Cluj-Napoca, prima bancă de acest tip din vestul țării, cu sprijinul Lidl România. Banca de Alimente din Cluj-Napoca a fost fondată de către Junior Chamber International (JCI), prin proiectul Food Waste Combat.
După un program pilot de aproape 7 luni, prin care au fost salvate aproximativ 7 tone de mâncare, Banca de Alimente din Cluj și-a început oficial misiunea de recuperare sistematică imediată a produselor alimentare comestibile și non alimentare, care din diverse motive și-au pierdut valoarea economică de piață și redistribuirea acestora persoanelor aflate în dificultate, care nu au putere de cumpărare.
Organizația colectează și livrează gratuit alimente și produse igienico-sanitare pentru uz personal pentru copii și adulți, organizațiilor guvernamentale care acordă servicii de asistență socială unor categorii diverse de grupuri vulnerabile: copiilor cu dizabilități sau cu risc de abandon școlar, tinerilor cu dizabilități, bătrânilor nevoiași, fetelor mamă, femeilor maltratate, familiilor monoparentale sau numeroase, familiilor defavorizate, imigranților, sinistraților etc.
Pot dona produse alimentare și non-alimentare toți producătorii agroalimentari, distribuitorii din lanțul logistic, hipermarketurile și supermarketurile, magazinele alimentare, cantinele, restaurantele și hotelurile care au surplusuri alimentare. În prezent, banca de alimente de la Cluj face parte și din Institutul pentru Economie Circulară IRCEM, ca exemplu de bune practici pentru combaterea risipei alimentare.
Surplusul de alimente există în fiecare zi și, în prezent, acea cantitate ajunge la gunoi, în vreme ce 5 milioane de români trăiesc în pragul sărăciei. Noi ne propunem să transferăm surplusul de produse de la agenți economici și de la producătorii agroalimentari către ONG-urile și fundațiile de caritate din Cluj, în mod gratuit. Dar nu vrem nicidecum să legitimăm surplusul prin asta, doar să-l ținem sub control și să contribuim la reducerea lui în timp”, a detaliat Camelia Gui, coordonator al proiectului Food Waste Combat, al Junior Chamber International și fondator Banca de Alimente Cluj.
[box type=”info” ]Aproximativ o treime din toate produsele din România ajung la coşul de gunoi sau sunt irosite inutil, anual. Această cantitate corespunde cu circa 2,55 milioane de tone de produse alimentare, în timp ce 5 milioane de români se află în pragul sărăciei, iar 66% din familiile din mediul rural nu își pot asigura hrana zilnică (conform datelor FoodWaste România). [/box]
Banca de Alimente din Cluj este cel de-al doilea asemenea proiect din România în care Lidl este membru fondator, după Banca pentru Colectarea și Distribuția Alimentelor din București, inaugurată în 2016. Pe termen mediu și lung, pentru a crește gradul de conștientizare a risipei alimentare și a combate efectele sale negative, la nivel național, Lidl România își propune să contribuie la fondarea unor bănci de alimente la standarde europene și în alte orașe, precum Roman, Timișoara, Craiova sau Brăila.
Pentru noi, combaterea risipei alimentare este mai mult decât o prioritate, este o responsabilitate pe care ne-o asumăm. Pe lângă toate soluțiile pe care le-am adoptat în operațiunile noastre de business, ne bucurăm că putem contribui și la inițiative care pot genera schimbări în bine în domeniul risipei alimentare la nivel de societate, cum sunt Băncile de Alimente din Cluj și București. Băncile de alimente sunt deschise tuturor actorilor din retail și nu numai, iar pe această cale lansăm o invitație către cât mai mulți agenți economici pentru a contribui la misiunea acestora prin donarea de produse sau susținerea financiară”, a spus Cristina Hanganu, Director de Comunicare și CSR Lidl România.
Banca de Alimente din Cluj este susținută prin proiectul Împreună cu Lidl pentru un viitor mai bun, programul de granturi inițiat de companie, dedicat inițiativelor din domeniul educației și mediului.