Împrumut de peste 14 milioane de euro pentru modernizarea serviciilor de apă în județul Timiş

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) acordă un împrumut de până la 14,4 milioane de euro Companiei de Apă Aquatim S.A., beneficiara unui proiect de investiții în valoare de 239 de milioane de euro în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, care are ca scop extinderea, reabilitarea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Timiș.

Împrumutul BERD este acordat pe o perioadă de 15 ani si va co-finanța programul de investiții al companiei, acesta încadrându-se în facilitatea de finanțare SWIFT a BERD, în valoare totală de 250 milioane euro, dedicată sectorului de apă din România.

Proiectul de investiţii co-finanţat de BERD va produce beneficii pentru aproape 500.000 de locuitori, reducând semnificativ pierderile și crescând ratele de conectare la rețelele de apă de la 93,6% la 97,4% până în 2026, respectiv conectarea la rețelele de apă uzată de la 79,1% la 89,4% până în 2026.

Acest proiect va contribui, de asemenea, la o planificare îmbunătățită a managementului activelor și a metodologiei tarifare.

În ultimii 20 de ani, BERD a sprijinit sectorul de apă din România în implementarea celor mai mari programe de investiții, generând beneficii de mediu esențiale, ajutând în același timp sectorul să planifice alte investiții necesare. De asemenea, la solicitarea Guvernului României, BERD a contribuit la elaborarea si implementarea reformelor din sectorul de apă; acest sprijin va continua prin: (i) asistenţă tehnică pentru ANRSC (Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice) și (ii) asistenţă tehnică pentru operatorii regionali de apă în pregătirea planurilor de afaceri pe 5 ani, ca o condiție prealabilă pentru aprobarea licențelor. Aceste cerințe suplimentare de reglementare vor ajuta la stabilirea tarifelor într-un mod transparent, echitabil și rezonabil. Această asistență este finanțată din fondurile UE disponibile României, ca parte a unui nou Memorandum de Înțelegere privind absorbția fondurilor UE 2021-2027.

BERD este un investitor instituțional important în România, investind până în prezent peste 10 miliarde de euro în peste 500 de proiecte.

spot_img

Ultimele știri