Un val de căldură vine în România. Modalități eco de a păstra răcoarea

Canicula va cuprinde aproape toată țara și sunt așteptate temperaturi chiar și 40 de grade, la umbră. Valul de căldură vine din Africa și va ține până în prima zi din luna august.

BBC a întrebat mai mulți specialiști cum să menținem răcoarea în case și să fim în același timp ecologici.

Purtați mai multe fibre naturale

„O mulțime de haine noi din fast fashion sunt făcute din materiale sintetice, iar poliesterul este unul dintre cele mai populare, și nu sunt deloc respirabile, pentru că purtați literalmente plastic, așa că i-aș sfătui pe oameni să poarte mai multe fibre naturale și bumbac”, a spus activista pentru climă Tolmeia Gregory

„Plimbându-ne prin oraș se evidențiază cu adevărat lipsa de spații umbrite pe care o avem.

„Din perspectiva activiștilor pentru climă, un lucru ecologic pe care l-am putea face ar fi să acționăm și să facem presiuni asupra consiliilor noastre locale pentru a crea mai multe spații umbrite pe timp de caniculă, deoarece [această vreme] va deveni tot mai normală.”

Congelează o sticlă de apă

Organizatoarea grupului de mers pe jos Bristol Steppin Sistas, Sophie Brown, în vârstă de 54 de ani, a declarat că oricine alege să meargă afară pe căldură va avea nevoie de o pălărie și de haine largi, dar trebuie să se asigure că este bine pregătit.

„Puneți o sticlă de apă într-un congelator peste noapte și luați-o cu voi la plimbare”, a spus ea. „Pregătiți-vă bine cu haine largi, ochelari de soare și o pălărie de soare (…) și asigurați-vă că faceți o plimbare mai scurtă – nu mergeți la una foarte lungă și să fiți prinși afară.

„Luați o pauză la fiecare 10 minute și găsiți umbră sub un copac.”

Păstrați aerul rece în casă

Olivia Sweeney, în vârstă de 27 de ani, este consultant în domeniul deșeurilor durabile la Bristol Resource Futures și a declarat că trebuie să fim atenți atunci când ne gândim la ventilație. Ferestrele pot rămâne închise pentru a ţine căldura departe.

„Să ai o fereastră deschisă nu este neapărat un lucru bun în timpul zilei. Uneori vrei să păstrezi aerul rece și probabil că în interior este mai rece decât afară în acest moment”, a spus ea. „O flanelă umedă pe cap sau pe ceafă este, de asemenea, bună.

„Sunt în mediul înconjurător, așa că, oricât de grozav ar fi să ai o vreme caldă ca aceasta, trebuie să te gândești și la ce se întâmplă cu planeta”.

Puneţi față de pernă în congelator

Vikki Thompson, cercetător la Bristol Cabot Institute, a studiat efectul valurilor de căldură asupra sănătății oamenilor și a spus că trebuie să avem grijă de persoanele în vârstă și vulnerabile.

„Puteți să vă țineți ferestrele închise și să puneți o față de pernă în congelator sau frigider și, de asemenea, să petreceți ceva timp în apropierea apelor, deoarece va fi mai răcoare în apropierea acestor zone”, a adăugat ea.

spot_img

Ultimele știri