87% din populația lumii respiră aer toxic

Nivelul de particule fine (PM2.5) din aer este mai mare decât nivelul maxim considerat sigur pentru sănătatea umană de către OMS în majoritatea zonelor populate ale globului. Cele mai afectate sunt Asia de Sud și de Sud-Est, iar cele mai ferite de poluare sunt țările cu venituri ridicate.

12_11_poluare_lead

Codul roșu de poluare din China a ocupat zilele acestea un loc important pe agenda media internațională. Chinezii nu sunt însă singurii care suferă din cauza slabei calități a aerului. Conform unui studiu publicat în revista „Environmental Science & Technology”, 87% din populația lumii trăiește în zone cu aer toxic.

12_11_poluare_87

Estimarea a fost făcută de o echipă de cercetători de la universități din 13 țări ale lumii. Oamenii de știință au analizat situațiile din 79 de state, combinând estimări din satelit cu simulări și măsurători în teren. Evaluarea s-a desfășurat pe o perioadă de 5 ani, în intervalul 1990-2010 și în anul 2013.

Astfel, specialiștii au constatat că nivelul mediu anual de particule fine de tipul PM2.5, cele mai periculoase pentru sănătatea umană, a depășit în 2013 recomandările OMS, în cele mai multe zone de pe glob. Prin urmare, 87% dintre locuitorii planetei respiră un aer toxic. Limita considerată de Organizația Mondială a Sănătății sigură pentru om este de 10 micrograme pe m3.

Între 1990 și 2013, valoarea nivelului de particule fine a crescut cu 20,4% la nivel global. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în țări din Asia de Sud și Sud-Est și în China. Au existat însă și scăderi, în principal în țările cu venituri ridicate.

Deși am putea crede că Europa este scutită de acest pericol, conform celui mai recent raport al Agenției Europene de Mediu, poluarea aerului provoacă 430.000 de decese premature la nivel european. Cifra plasează această problemă pe locul întâi în rândurile principalelor riscuri pentru sănătate. Poluarea aerului poate cauza boli precum cele respiratorii, afecțiuni ale inimii sau chiar cancer.

 

Citește și:

Raport EEA: câți europeni mor anual din cauza poluării aerului

Smog-ul învăluie din nou capitala Chinei. Pentru prima dată – cod roșu de poluare. FOTO before&after

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri