8.000 tone de alge adunate de pe plaje

Aproximativ 8.000 de tone de alge au fost adunate de pe plajele litoralului romanesc, de la inceputul sezonului si pana in prezent, acesta fiind rezultatul eutrofizarii apelor Marii Negre, informeaza un comunicat al Directiei Apelor Dobrogea – Litoral, citat de Rompres.

Duminica seara, dupa plecarea turistilor, Directia Apelor Dobrogea – Litoral a intervenit cu utilaje si forte umane, pentru a aduna algele depuse de mare pe plajele din mai multe statiuni.

Cea mai mare cantitate de alge a fost stransa, duminica noaptea, din zona de sud Olimp – Vama Veche. Aici, 18 muncitori si patru utilaje au adunat de pe plaje 45 de tone de alge.

In statiunea Mamaia, s-a intervenit cu 15 muncitori si trei utilaje, fiind colectate pe timpul noptii si transportate la gropile ecologice 20 de tone de alge.

In zona Eforie – Costinesti, s-a intervenit cu 11 muncitori, doua wole si doua autobasculante, tot 20 de tone de alge fiind adunate si transportate.

Litoralul romanesc se confrunta an de an cu un fenomen de inflorire algala, cu intensitate care variaza. Au fost constatate mai multe zone critice – in statiunile Mamaia, Eforie Sud, Costinesti, Olimp, Jupiter, Venus, Mangalia, 2 mai si Vama Veche.

In anul 2007, in perioada estivala, s-au colectat 40.000 de tone de alge, comparativ cu 2006, cand s-au strans 23.500 tone de alge.

Eutrofizarea este un fenomen natural care apare in timpul verii, cand la temperaturi ridicate cresc si concentratiile de nutrienti din apa, precizeaza Directia Apelor Dobrogea – Litoral. Acest proces este cauzat de cantitatile mari de substante nutritive prezente in apa, care, in asociere cu diferiti poluanti, au un efect negativ, de reducere a biodiversitatii.

Unul dintre primele semne ale prezentei unei cantitati mari de nutrienti este dezvoltarea abundenta a algelor, fenomen cunoscut sub denumirea de ’inflorire algala’. Inflorirea algala si dezvoltarea plantelor acvatice determina, insa, reducerea transparentei apei si a oxigenului, cu impact negativ asupra faunei.

Nutrientii sunt compusi chimici ai azotului si fosforului de tipul azotitilor, azotatilor, azotului amoniacal, azotului total, fosforului dizolvat si fosforului total.

Algele nu au impact negativ asupra sanatatii turistilor, se mai subliniaza in comunicat.

spot_img

Ultimele știri