8 flori prietenoase cu albinele

În toată lumea, populațiile de albine sunt în scădere. Acest lucru poate avea efecte asupra lanțului alimentar, asupra sănătății, bio-diversității și asupra economiei.

flori
foto: http://extension.illinois.edu

Poți să-ți faci grădina să devină mai atractivă pentru albine dacă cultivi unele flori, conoscute pentru faptul că atrag aceste insecte. Florile au nevoie de albine pentru a fi polenizate și albinele au nevoie de flori pentru a supraviețui. Totuși, înainte de a te hotărî asupra unei specii de flori ar trebui să te asiguri că aceasta poate să facă față condițiilor climatice din zona în care o cultivi.

Specialiștii susțin că pesticidele folosite intens în agricultură, cum ar fi neonicotinoidele, și diminuarea diversității surselor de hrană pentru albine (de exemplu, dependența de o singură specie de floare) sunt cele mai întâlnite motive, care au cauzat de-a lungul timpului declinul coloniilor de albine. Totuși, această scădere a numărului de albine este pusă și pe seama dispariției florilor sălbatice.

Iată o listă cu 8 plante anuale (n.r. cu perioada de vegetație de un an) care sunt ușor de crescut în grădini, ghivece sau alte recipente și ale căror flori viu colorate vor atrage albinele în căutare de nectar.

După ce te-ai asigurat că plantele pe care le vei cultiva sunt compatibile clima, ar trebui să verifici și proveniența semințelor pe care le cumperi. De exemplu, potrivit unui raport din 2014 realizat în SUA, mai mult de jumătate dintre semințele de plante, aparent prietenoase cu albinele, comercializate în mai multe supermarketuri conțineau niveluri ridicate de neonicotinoide.

Potrivit unui ghid realizat de Fairmont,

  • cele mai multe semințe de plante anuale au nevoie de temperaturi cuprinse între 14 și 20 de grade Celsius pentru a germina.
  • poți planta răsadurile în interior, unde au nevoie de multă lumină, după care le poți transfera în grădină după ce a trecut ultimul îngheț
  • semințele vor germina în 6-10 zile și vor înflori în 7-10 săptămîni
  • nu ar trebui să lăsați solul să se usuce, dar nici să îl udați prea mult

Iată care sunt plantele propuse în ghid:

  1. Albăstreaua: 

Se deosebește prin florile mari și albastre, care sunt de fapt alcătuite din alte flori mai mici; există varietăți de albăstrele mai mici de 20-30 de cm care sunt ideale pentru ghivece.

2. Limba Mielului: 

Este o floare originară din Siria, naturalizată în regiunile mediteranene. Această plantă este foarte atractivă pentru albine și pentru fluturi. În unele părți ale Europei, planta este crescută și datorită frunzelor care miros a castravete. Acestea sunt comestibile și se pot folosi în salate.

3. Gălbenelele

Aceste plante cresc repede și pot fi cultivate aproape oriunde pe teritoriul României. Galbenelele pot fi folosite și ca substitut pentru șofran.

4. Cosmea

Cosmea este o plantă care poate crește până la înălțimea de 2.5 m. Unele soiuri formează tufe și florile sale, de obicei albe sau roz, se aseamnănă cu margaretele. Pentru a forma o tufă se recomandă tăierea vârfurilor plantelor tinere.

5. Gypsophila

Originară din Europa, Gypsophilia este una dintre cele mai ușor de îngrijit flori. După ce încep să se dezvolte, formează flori albe delicate, asemnănătoare unor nori albi. Acest tip de plantă poate fi cultivat și în vas.

6. Floarea Soarelui

Floarea Soarelui poate ajunge până la 3 m înălțime și are nevoie de mult soare. Există și soiuri care cresc până la 40-50 cm, potrivite pentru a fi crescute în ghiveci.

7. Campanula

Se dezvoltă foarte bine vara atât în grădină, cât și în jardiniere sau ghivece. Florile preferă o căldură temperată 15-17 grade Celsius.

8. Condurul Doamnei

Este o plantă agățătoare, poate cea mai populară de acest tip din Europa. Se cultivă atât ca plantă ornamentală, cât și ca plantă medicinală.

 

 

spot_img

Ultimele știri