8 pasi pentru gestiunea riscurilor carbonului in companii

De cand cu mediatizarea de masa a schimbarilor climatice, aproape ca intreaga lume a devenit isterica in ce priveste gestiunea riscurilor generate de emisiile de gaze cu efect de sera. La urma urmei, principala caracteristica a climei este dinamismul, schimbarea continua. Apoi, in decursul istoriei planetei, au existat fluctuatii mult mai mari si mult mai abrupte ale caracteristicilor climatice globale, care, evident, nu au avut nimic de-a face cu activitatea umana.

Text de Ninel Lazar

De la recunoasterea faptului ca avem de-a face cu o clima in schimbare (lucru pe care nu-l mai neaga nimeni) si pana la a propune o taxa de 5.000 de dolari pentru fiecare nou-nas cut, o taxa anuala de 800 de dolari de persoana pentru "schim barile climatice" generate prin respiratie, inscrierea poluarii mediului printre cele mai grave pacate ale omului sau condamnarea ca fascisti a oponentilor teoriei schimbarilor climei induse de om este o cale lunga ce risca sa devina periculoasa chiar pentru stabilitatea economiei mondiale, fara sa mai discutam despre democratie si libertatea de opinie.

Cele mai severe note de plata pentru alarmismul climatic mondial le au de platit totusi companiile.

Cum ar trebui sa gestioneze eficient o companie riscurile climatice sau, altfel spus, riscurile carbonului? Bazat indeosebi pe experienta internationala castigata in marile corporatii, am dezvoltat o abordare in 8 pasi. In cazul adoptarii cu deschidere, firmele pot incasa beneficii financiare insemnate.

Angajamentul conducerii

Deseori am vorbit despre importanta capitala a implicarii conducerii companiei in adoptarea unor initiative strategice, precum cea de fata. Cat timp managerii firmelor nu vor intelege sau nu li se vor explica situatia si riscurile lipsei de actiune, sa nu va asteptati sa se intample ceva special in ce priveste emisiile de CO2. Ei pun la dispozitie resursele, ei autoritatea, dar tot ei sunt cei care vor culege roadele.

Formarea si instruirea unei echipe

Multi manageri au impresia ca un consultant este un fel de majordom extern, un zilier care propune, pune in aplicare si verifica. Fara implicarea propriilor specialisti din companie pentru adoptarea unui plan de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, sunt putine sanse ca ideile bune ale unui consultant experimentat sa ajunga sa genereze economii sau sa diminueze riscurile de afaceri ale unei companii. Asadar, este nevoie de o echipa de profesionisti, oameni bine pregatiti, dornici sa miste.

|ntelegerea problemei si eva luarea carbon-intensitatii

Alaturi de consultant, echipa interna va trebui sa evalueze situatia curenta a practicilor energetice si de generare a emisiilor de gaze cu efect de sera si sa determine intensitatea carbonului aferenta unor activitati-cheie, cu impact direct in nivelul acestor emisii. De regula, aceasta implica discutii cu managerii de la nivelurile superioare si de mijloc, analiza practicilor curente, analiza situatiei conformarii legale in domeniu, analiza organizationala, dezvoltarea unui set de proceduri de evaluare a carbon-intensitatii, alegerea unor indicatori de performanta in managementul carbonului.

Realizarea unui inventar al emisiilor de gaze cu efect de sera

Dupa stabilirea unui set de metodologii de evaluare a emisiilor de gaze cu efect de sera, echipa de proiect va trebui sa realizeze inventarul acestor emisii. Stabilirea unui an de referinta este factorul determinant care va influenta in mod hotarator trecerea prin celelalte etape. Pentru anumite sectoare industriale, cum ar fi petrolul si gazele, industria cimentului si altele ase manatoare, exista pe piata solutii informatice gata realizate. Pentru altele, acolo unde experienta proprie a companiilor lipseste, cea a consultantilor de specialitate poate ajuta foarte mult.

Adoptarea unui sistem de monitorizare si raportare a intensitatii carbonului

Anual, inventarul emisiilor trebuie realizat si evaluat pentru a asigura exactitatea acestuia. Astfel, va fi necesar sa se adopte un set de proceduri de colectare a datelor-cheie, de prelucrare si analiza ale acestora, de evaluare a calitatii informatiilor si de raportare coerenta a rezultatelor. Sistemul de raportare va evidentia, de asemenea, valoarea financiara a emisiilor astfel incat managerii companiei sa inteleaga mai bine riscurile si sa fundamenteze corect deciziile lor de afaceri. Astfel de semnale vor incuraja identificarea ulterioara a unor optiuni de reducere a emisiilor care altfel ar fi trecut neobservate.

Identificarea si evaluarea posibilitatilor de reducere a emisiilor

De regula, daca realizarea inventarului emisiilor si evaluarea carbon-intensitatii proceselor tehnologice au fost realizate coerent, acestea vor semnala foarte clar punctele nevralgice pentru emisiile de gaze cu efect de sera. In anumite situatii, cum ar fi utilizarea directa a energiei electrice, posibilitatile de reducere a emisiilor pot sa nu fie foarte clare si cu impact direct asupra afacerilor companiei. De aceea, prioritizarea optiunilor de reducere reprezinta, de asemenea, unul dintre scopurile acestei etape.

Adoptarea unor obiective de reducere realiste

Odata cunoscut nivelul emisiilor, intensitatea carbonului si optiunile de reducere, managerii companiilor de regula pot avea in fata o imagine de ansamblu a zonelor de risc si a celor de oportunitate in ceea ce priveste emisiile de gaze cu efect de sera. Acestea se vor putea astfel transforma, dupa un set de criterii ce poate diferi de la o companie la alta, in obiective pe termen scurt, mediu si lung.

De regula, companiile tind sa acorde prioritate maxima criteriului "conformare legala pe termen scurt", ignorand astfel aproape total celelalte oportunitati de reducere a emisiilor, unele mai benefice decat cele propuse pentru asigurarea conformarii legale.

Planificarea, implementarea si auditarea solutiilor de reducere

Planificarea atenta a implementarii solutiilor trebuie intotdeauna dublata de evaluarea permanenta a carbon-intensitatii activitatilor companiei si, in mod special, a acelora care au le gatura directa cu solutiile de reducere. Uneori numai pe parcursul implementarii pot fi observate efecte indirecte, gene rand fie cresteri ale emisiilor la activitati inlantuite, fie economii substantiale ca urmare a reduceri lor.

Corelarea activitatilor de evaluare si implementare cu fluctuatiile pretului unitatilor de reducere a emisiilor pe pietele relevante poate uneori genera decizii de accelerare, amanare sau chiar renuntare la unele optiuni. Pentru altele, chiar daca atractivitatea pentru vanzarea reducerilor de emisii poate sa scada ca efect al pietei libere, totusi implementarea solutiilor poate sa ramana interesanta pentru companii datorita beneficiilor colaterale, cum ar fi reducerea riscurilor de mediu sau diminuarea consumurilor energetice unitare.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri