Cafeaua făcută în cantități mari ajunge de cele mai multe ori să zacă în ibric până a doua zi, când o verși în chiuvetă ca să-ți faci una proaspătă. Data viitoare, păstreaz-o! Iată ce poți face cu ea:
1. Înghețată
Ca să obții un desert delicios, n-ai nevoie decât de gălbenușuri, zahăr, smântână, lapte și, bineînțeles, cafeaua rămasă în ibric. E drept, ai nevoie de 200 de mililitri de cafea tare, dar poți să o depozitezi într-o sticlă, în frigider, pe parcurs ce îți rămâne și să faci înghețata când strângi cantitatea necesară.
2. Dulciuri
Multe dulciuri au în compoziția lor cafea tare, fie pentru a adăuga un plus de savoare, fie numai pentru culoare. Poți să încerci negrese, brioșe cu cafea, cheesecake cu cremă de cafea sau panna cotta cu cafea și sirop de ciocolată.
3. Mic dejun
În laptele cu care înmoi fulgii de ovăz de la micul dejun, adaugă și cafeaua rămasă. Pentru un gust și mai interesant, pune și câteva fructe uscate și un praf de scorțișoară.
4. Cuburi de cafea
Folosește congelatorul ca să păstrezi cafeaua de acum pentru zilele călduroase. Toarn-o în formele de cuburi de gheață iar la vară, când va arde pământul, aceste cuburi nici măcar nu-ți vor dilua băutura.
5. Condiment în mâncare
Dacă îți place să experimentezi în bucătărie, atunci poți să încerci clătite cu cappuccino și sirop de cafea, fasole neagră cu espresso și chili sau friptură marinată în cafea.
6. Transform-o în „bulletproof coffee”
Dacă nu te tentează ideea de a reîncălzi cafeaua, atunci adaugă-i o linguriță de ulei de cocos și o linguriță de unt și vei obține ceea ce se cheamă „bulletproof coffee”. Dacă vrei, completează cu lapte de origine animală sau vegetală.
7. Hrănește plantele
Cafeaua conține azot, calciu, magneziu, potasiu și alte minerale de care plantele au nevoie pentru o dezvoltare armonioasă, așa că poți să uzi plantele din când în când cu cea rămasă.
8. Detergent de vase
Cafeaua ajută la eliminarea grăsimilor de pe vase, așa că o poți folosi ca înlocuitor pentru detergent. Adun-o într-o sticlă, iar când ai suficientă cât să acopere vasele murdare, scufundă-le și lasă-le acolo 30 de minute.
Citește și:
7 metode prin care să transformi obiceiul de a bea cafea în unul sustenabil