8 metode prietenoase cu mediul și cu pielea ta pentru atunci când speli rufe

Te-ai gândit vreodată că poți să ai mai multă grijă de pielea ta și de mediu atunci când speli rufe? Îți dăm câteva sugestii eco, simple de aplicat, care îți vor proteja pielea de efectele negative pe care le au detergenții, îți vor micșora factura la electricitate și vor avea grijă de mediul înconjurător.

Cum sa speli hainele

  1. Spală de mână

Aceasta este o modalitate prin care poți proteja mediul, pentru că poți controla mai bine câtă apă și cât detergent consumi, dar este și un exercițiu prin care îți poți da seama câte haine murdărești săptămânal. Pentru că e vorba de un efort fizic, după această încercare sigur nu vei mai arunca orice haină în coșul de rufe.

  1. Poartă mai mult de o dată hainele

Nu toate hainele necesită să fie spălate după fiecare purtare, mai ales blugii, bluzele, rochiile sau pijamalele. De asemenea, chiar nu trebuie să schimbi prosoapele absolut în fiecare zi. Pe de altă parte, șosetele și lenjeria intimă trebuie să ajungă direct în mașina de spălat.

  1. Folosește detergenți naturali

Detergenții din comerț conțin o mulțime de chimicale ce îți pot irita pielea, duc la boli și poluează apele. Caută variante ecologice prin magazine sau poți încerca tehnica noastră. Noi folosim nuci de săpun, iar în loc de balsam, apă cu uleiuri esențiale. Hainele sunt curate, miros frumos, iar pielea noastră este în siguranță.

  1. Evită curățătoriile chimice

Stai pe cât de departe posibil de curățătoriile chimice pentru că, după cum le spune și numele, folosesc produse chimice pentru a îndepărta petele și mizeria. 85% dintre curățătorii folosesc percloretilenă și tetracloretilenă, despre care se știe că sunt cancerigene. Dacă ai de a face cu pete dificile, apelează la produse pe care le ai deja în bucătărie, așa cum făceau bunicile noastre: oțet, zeamă de lămâie, bicarbonat de sodiu etc.

  1. Renunță la apa fierbinte

De ce să setezi mașina de spălat la 80 sau 90 de grade, când hainele se curăță la fel de bine și la 40? Așa o să te bucuri de o factură mai mică la curent, căci 90% din energia consumată de o mașină de spălat se duce pe încălzirea apei. Folosește apă călduță sau rece de câte ori ai posibilitatea, însă pentru lenjeria de pat, prosoape și cea intimă, poți să optezi pentru apă fierbinte, măcar din când în când.

  1. Încarcă bine mașina de spălat

Ai reținut câtă energie consumă numai încălzirea apei, da? Atunci nu-i păcat să dai drumul unui întreg ciclu de spălare pentru două tricouri și o pereche de blugi? Ai răbdare până când strângi atâtea haine încât să umpli mașina de spălat. Aceasta este o altă măsura care își va scădea factura la electricitate.

  1. Usucă hainele la aer

Dacă renunți să usuci hainele cu programul de uscare, le prelungești acestora durata de viață, dar scazi și consumul de energie și, implicit, și costurile. Hainele pot fi uscate în balcon sau în curte pe toată durata anului, iar atunci când plouă le poți întinde în casă pe un uscător pliabil. Iarna, acesta funcționează chiar ca un umidificator. Ține cont numai să nu expui hainele negre în bătaia directă a soarelui, căci se decolorează.

  1. Calcă mai rar

Nu doar că fierul de consumă energie, dar deteriorează și țesăturile, așa că ai permisiunea noastră să calci numai atunci când nu ai altă soluție. La ce truc ai putea apela ca să eviți fierul de călcat? Așază pe umerașe hainele pretențioase imediat după ce le-ai scos din mașina de spălat. Apa din ele și gravitația te vor scuti de o muncă plictisitoare. O altă soluție ar fi să renunți la ciclul de centrifugare de la final. Așa te vei alege cu mai puține cute pe haine.

 

Text de Oana Racheleanu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri