73% din suprafața Europei va fi afectată semnificativ de fenomenele meteo extreme

Europa se confruntă și va continua să se confrunte cu un val de fenomene meteorologice extreme în următoarea perioadă, ca urmare a schimbărilor climatice globale. Rezultatele studiului „Multi-hazard assessment in Europe under climate change” arată că frecvența valurilor de căldură va crește în toată Europa.

grindina

73% din suprafața continentului va fi afectată semnificativ de aceste fenomene, procentul urmând să se apropie de 100% până la sfârșitul acestui secol. Până atunci, circa 60% din sudul Europei ar putea fi expus, anual, la un val de căldură care în momentul de față se manifestă doar o dată la 100 de ani.

Pagube de peste 36 de milioane de lei în doar o lună

Zonele din Europa de Vest, Est și Nord vor fi afectate de furtuni din ce în ce mai puternice. În România, numai în perioada mai – iunie 2016, aproape 64.000 de hectare din 16 județe au fost afectate de fenomene meteorologice nefavorabile (grindină, ploi torențiale, inundații, vijelii, băltiri), conform datelor estimative centralizate de Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). MADR estimează că pierderile economice sunt de aproximativ 63.932.160 lei, adică circa 1.000 de lei pagubă pentru fiecare hectar.

Cele mai multe hectare afectate au fost înregistrate în Teleorman, Dolj, Ialomița și Olt. Din datele existente, rezultă că grindina a fost fenomenul meteo care a provocat pagube în fiecare dintre aceste județe. În afară de aceasta, daune au produs și ploile torențiale și vijeliile.

În acest context, atât proprietățile, cât și culturile agricole au de suferit.

Din datele înregistrate de Gothaer Asigurări Reasigurări în perioada 1 ianuarie 2016 – 1 august 2016 pe segmentul asigurărilor agricole, grindina este principala cauză a daunelor produse (65%), urmată de ploile torențiale (23%) și înghețul târziu de primăvară. Toate acestea au dus la un număr de peste 75.000 hectare afectate de fenomene atmosferice, față de doar circa 15.000 hectare în anul agricol precedent.

De altfel, până la 1 august 2016, numărul dosarelor de daună avizate se ridica la peste 600, comparativ cu cele 139 din anul agricol precedent. În ceea ce privește culturile afectate, pagubele produse suprafețelor cultivate cu grâu au deținut cea mai mare pondere, urmate de rapiță și floarea soarelui. Alte culturi afectate au fost și cele de orz, porumb, viță de vie și pomi fructiferi.

România deține aproximativ 13,8 milioane de hectare agricole din care, în anii trecuți, au fost cultivate cu preponderență 8,10 milioane de hectare.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri