70 milioane de dolari in protejarea habitatelor marine din Caraibe

Autoritatile din Caraibe vor crea noi zone protejate pentru pestii si recifele de corali in cadrul unui plan de 70 de milioane de dolari ce va ajuta economiile care se bazeaza pe turism, informeaza Reuters.

"Este un fond pentru beneficiul viitor al societatii. Economia noastra sa bazeaza pe tursim si cea mai importanta resursa a noastra este mediul", a declarat ministrul Lucrarilor Publice si Transportului din Bahamas, Earl Deveaux.

Cele noua natiuni din Caraibe s-au inspirat din planul de protectie a Oceanului pacific, lansat in 2006, si din proiectul Triunghiul Coralilor, lansat in 2007 pentru sud-estul Asiei. Cele noua insule au fost de acord sa extinda zonele protejate la 10% din habitatele marine si costiere pana in 2012.

Bahamas, Republica Dominicana, Jamaica, Antigua si Barbuda, St. Kitts si Nevis, Dominica, Santa Lucia, Grenada, St. Vincent si Grenadine vor proteja aproape 32.000 de kilometri patrati. Bahamasul contribuie cel mai mult la proiectul "Caribbean Challenge" si intentioneaza sa-si protejeze 20% din habitatele marine pana in 2020.

"In majoritatea natiunilor din Caraibe cel putin 50% din produsul national brut provine din turism. Tarile constientizeaza nevoia de a investi in protejarea ariilor pentru ca turismul sa poata ramane motorul economic", a declarat Rob Weary de la Nature Conservancy, organizatia care realizeaza proiectul.

Si alte natiuni din Caraibe vor fi invitate sa se alature.

Nature Conservancy a aratat ca cele trei proiecte, Caraibe, Pacific si Triunghiul Coralilor acopera 83% din biodiversitatea mondiala de corali si 82% din speciile de mangrove si poate imbunatati viata a 130 milioane de oameni.

Planul a fost lansat in luna mai, in cadrul intalnirii ONU pentru biodiversitate din Germania. Doar 0,5% din suprafata mondiala marina este protejata fata de 12% din zonele de uscat.

Nature Conservancy a declarat ca 7% din rezervele marine ale Caraibelor au castigat protectie acum.
Germania va furniza 8,6 milioane de dolari, iar Nature Conservancy 20 milioane de dolari.

Proiectul urmareste o teorie care ia amploare. Sistemele naturale ca padurile, zonele umede, ghetarii aduc servicii subevaluate de teoriile economice conventionale.

Foto: Reuters

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri