7 cuiburi de microbi, usor de ocolit

In fiecare minut atingem cel putin 30 de obiecte infestate cu virusi sau bacterii. Si cum convietuirea cu microbii nu poate fi pe deplin evitata, revista americana “Prevention” ne da cateva sfaturi care ne ajuta sa ne ferim, atat cat se poate, de contactul direct cu “agentii” nevazuti ai bolilor infectioase.

1. Lista de bucate

“Prevention” citeaza un studiu care releva ca un virus poate supravietui pana la 18 ore pe o suprafata rigida, iar listele de bucate, care se afla pe masa de la restaurant, trec din mana in mana fara a fi curatate decat rareori!  Asa ca, spala-te pe maini, dupa ce ai rasfoit meniul!

2. Rondelele de lamaie

Autorii studiului citat de “Prevention” au comandat bauturi cu lamaie, in 21 de baruri sau restaurante diferite, si au descoperit pe coaja citricelor 25 de microorganisme, printre care si temuta bacterie E.coli. Ai grija!

3. Solnitele sau zaharnitele

Solnitele, zaharnitele sau recipientele in care se afla mustar, otet sau ulei trebuie dezinfectate. “Cu riscul de a parea maniac, dezinfecteaza solnita! Nu este suficient sa o stergi cu un servetel, deoarece microbii nu vor disparea”, remarca “Prevention”.

4. Sapunierele

25% din savonierele din toaletele publice sunt infestate cu materii fecale, mai spun expertii. Ele sunt dezinfectate foarte rar, asa ca trebuie sa te clatesti cel putin 15 sau 20 de secunde dupa ce le-ai atins!

5. Carucioarele de la supermarket

In 2007, autorii unui alt studiu avertizau ca doua treimi din carucioarele de la supermarket aveau, de asemenea, urme de materii fecale, mult mai numeroase decat cele depistate pe obiectele din toaletele publice. Ca sa te pui la adapost de microbi, spala-te pe maini cum iesi din magazin!

6. Toaletele din avion

Folosirea toaletelor din avion te poate expune cu usurinta la pericolul infestarii cu bacteria ucigasa E.coli. In plus, in timpul zborului, ai de 100 de ori mai mult nenorocul sa te captusesti cu o gripa. Ca sa eviti acest lucru, bea ceai verde, deoarece 450 de miligrame din aceasta bautura reduc cu o treime riscul de a raci!

7. Salile de asteptare din spital

Inlatura pericolul de a pleca cu o boala in plus, luata din sala de asteptare a vreunui spital, luandu-ti de acasa reviste, batiste si apa. Si lasa un spatiu considerabil intre tine si ceilalti pecienti, mai ales atunci cand acestia tusesc ori stranuta!

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri