7 cele mai rezistente cladiri, din lume, la cutremur

Turnul Burj Khalifa din Dubai,  cladirea U.S. Bank Tower  din California ori cel mai inalt zgarie-nori din San Francisco, Transamerica Pyramid, se numara printre 7 cele mai rezistente cladiri din lume la cutremur, potrivit  site-ului casadex.ro.

1. Cu o inaltime de peste 800 metri, turnul Burj Khalifa din Dubai, nu este doar cea mai inalta cladire din lume, ci se numara si printe cele mai solide constructii de pe intregul mapamond. Desi a fost ridicat intr-o zona cu risc seismic scazut, colosul din Dubai a fost proiectat sa reziste unui cutremur de pana la 7 grade pe scara Richter”, scrie casadex.ro.

2. Construita la sfarsitul anilor 80, in Los Angeles, unul dintre cele mai des zguduite de cutremure orase ale Statelor Unite, cladirea U.S. Bank Tower este cea mai inalta din intreaga Californie. Avand in vedere activitatea seismica constanta a zonei, constructorii si inginerii care au lucrat la ridicarea turnului l-au proiectat pentru a face fata unui cutremur de 8,3 grade pe scara Richter.

3. Din lista nu putea sa lipseasca Japonia, una dintre cele mai afectate tari ale lumii din punct de vedere seismic. Aici se afla turnul Yokohama Landmark – cea mai inalta cladire din arhipelagul nipon. Folosit in calitate de hotel de 5 stele, complex comercial si cladire de birouri, turnul Yokohama Landmark, cu inaltimea de aproape 300 de metri a fost proiectat pentru a rezista celor peste o mie de cutremure produse anual in Japonia.

4. Turnul zgarie-nori Taipei 101 sau Centrul Financiar Taipei, cu o inaltime de 508 metri, este un alt exemplu de constructie proiectata sa reziste la seisme de mare magnitudine, fiind ridicat in Taiwan, o alta regiune mereu expusa la cutremure si taifunuri.

5. Din lista celor mai rezistente la cutremur constructii moderne ale lumii face parte si aeroportul International Sabiha Gokcen din Istanbul, orasul cel mai expus la cutremure din intreaga Europa. La sfarsitul lunii se vor implini doi ani de la deschiderea oficiala a aeroportului in constructia caruia a fost folosita tehnologia de izolare seismica denumita “Triple Friction Pendulum”.

6. Structura piramidala a celui mai inalt zgarie-nori din San Francisco, Transamerica Pyramid, este secretul rezistentei acestuia la cele peste trei decenii de expunere la seismele specifice statului California. Intreaga structura a cladirii, cu armatura impletita in patru puncte ale fiecarui nivel, are la baza o fundatie de 15,8 metri din otel si beton, proiectata sa se miste in timpul cutremurelor.

7. In anul 1985, mai mult de 10.000 de locuitori ai orasului Mexico City au pierit intr-un seism cu magnitudine de 8,1 grade pe scara Richter. In locul cladirilor distruse de cutremurul devastator a fost ridicat turnul Torre Mayor, inaugurat in 2003. Torre Mayor are o fundatie de 39 de metri adancime, adica de trei ori mai adanca decat fundatia celebrei Empire State Building din New York. Pentru structura cladirii s-a folosit de doua ori mai mult otel decat a fost nevoie la ridicarea Turnului Eiffel.

 Dovada ca se poate si la noi, o face Sky Tower – o cladire de birouri cu inaltimea de 137 metri, din Bucuresti. In prezent, turnul Sky Tower, construit pe Bulevardul Barbu Vacarescu din capitala, este cea mai inalta cladire din Romania. Constructia proiectata sa reziste unui cutremur cu magnitudine de peste 9 grade pe scara Richter a fost finisata anul trecut”, potrivit casadex.ro.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri