Peste 400 de substante chimice sau metale, dintre care unele foarte toxice, arsenic sau plumb sunt utilizate in cursul celor 180 de etape necesare elaborarii unui microcip, nelipsit dintr-un PC, laptop, iPad, tableta ori smartpfone, potrivit unui studiu realizat de Centrul national francez de cercetare stiintifica (CNRS).
Fabricarea unui cip electronic este cea mai poluanta etapa din confectionarea unui computer. Pentru 1 cip de 40 de miligrame se consuma o cantitate de combustibili fosili de 600 de ori mai mare decat masa acestuia”, sustin autorii studiului.
In plus, cercetatorii denunta publicitatea “verde” pe care si-o fac anumiti producatori atunci cand insista asupra propriilor produse ecologice, de ultima generatie, cu care ii imbie neincetat pe consumatori. Ei subliniaza ca toate electronicele reprezinta, cand ajung sa fie aruncate la gunoi, un pericol major pentru mediu.
Unul dintre argumentele utilizate pentru a-i incita pe consumatori sa-si innoiasca echipamentele consista in faptul ca-si promoveaza progresele ecologice uitand ca durata redusa de viata a unui telefon sau PC are un impact major asupra mediului”, se arata in studiul CNRS.
Cateva dintre materiile prime, necesare unui cip de 40 miligrame
Materia prima Cantitate
Apa deionizata 29 litri
Azot 122 g
Ceramica 7 g
PVC 400 g
Cositor 150 mg
Oxigen 140 mg
Polietilena 100 mg
Arsenic 6,9 mg
Hidrogen 2,9 mg
Bor 2,9 mg
Cupru 1,2 mg
Plumb 0,03 mg