Mai mult de un sfert din populatia urbana din Romania detine echipamente electrice sau electronice nefunctionale in gospodarie, majoritatea, 68%, pentru ca nu stiu ce sa faca cu acestea, iar restul de 32% pentru ca intentioneaza sa le repare.
In opinia cetatenilor din mediul urban, institutiile responsabile pentru colectarea selectiva si reciclarea deseurilor electronice sunt firmele de salubritate, 46,5%, organizatiile sau autoritatile locale, 21,5%, si institutiile publice, 13,2%.
De asemenea, peste 78% din populatie nu stie sa dea exemple de organizatii specializate in reciclare si nu stie de existenta amenzilor aplicate in cazul aruncarii deseurilor electrice si electronice in alta parte decat in locurile special amenajate.
Acestea sunt rezultatele primei cercetari de piata privind DEEE-urile – "Dotarile gospodariilor din mediul urban. Comportamentele de achizitie. Gradul de cunoastere a legislatiei DEEE", studiu realizat de catre Daedalus Millward Brown, la solicitarea Eco Tic.
Conform studiului, exista o categorie de activitati cu grad crescut de disponibilitate sociala legata de reciclarea sau reutilizarea resurselor. Populatia Romaniei este dispusa sa economiseasca utilitati, motivul principal fiind reducerea cheltuielilor, iar pe plan secund protejarea mediului.
"Studiul este un instrument de munca pentru Eco Tic. In fiecare an facem un plan de afaceri si pentru a sti pe ce drum sa mergem trebuie sa avem rezultate din teren. Studiul ne-a aratat ca romaniii nu sunt pregatiti sa dea spre reciclare echipamentele electronice pe gratis sau nu stiu ce sa faca cu ele. Nu pot spune ca aceste rezultate ne surprind", a declarat Valentin Negoita, presedinte Eco Tic.