IEA: Poluarea omoară anual 6,5 milioane de oameni

Un studiu publicat de Agenția Internațională a Energiei susține că poluarea din aer omoară 6,5 milioane de oameni în fiecare an. Principalul vinovat este industria de obținere a energiei.

poluarea aerului

Pericolul substanțelor nocive din atmosferă

În atmosferă se regăsesc poluanți periculoși, ce pot conține acizi, metale și particule de praf, responsabili pentru efectele nocive întâlnite în toată lumea. Printre cele mai periculoase se numără oxizii de sulf și oxizii de azot. Apariția acestora are ca sursă producția ineficientă sau nereglementată de energie.

Aceste particule nocive pot cauza cancer la plămâni, accidente vasculare și boli de inimă pe termen lung. Mai mult decât atât, acestea cresc riscul apariției infarcturilor.

Emisiile acestor gaze cu efect de seră în atmosferă sunt responsabile pentru 3 milioane de decese premature în prezent. Numărul acestora ar putea crește până la 4,5 milioane în 2040, în cazul în care nu se vor pune în aplicare soluții de reducere a poluării.

Principalii vinovați

Se estimează o creștere a deceselor provocate de poluare, 90% dintre acestea fiind în Asia.

Emisiile gazelor cu efect de seră vor continua să scadă în țările industrializate, dar și în China, unde se observă o scădere a poluării. Pe de altă parte, emisiile vor crește în India, în sud-estul Asiei și în Africa, având în vedere creșterea cererii de energie din aceste zone ale Globului.

Găsirea unei soluții

Directorul executiv  al Agenției Internaționale a Energiei, Fatih Birol, susține presiunea schimbărilor climatice și emergența unor țări precum India și China necesită o schimbare cât mai urgentă.

„Trebuie să cooperăm cu țările a căror industrie energetică este în dezvoltare”, a mai adăugat Fatih Birol într-un interviu. Numeroase orașe din India și China se confruntă cu apariția smogului.

Fatih Birol a încercat să mențină un dialog cu China întrucât experții sunt de acord că această țară are un rol crucial în reducerea emisiilor la nivel global.

Directorul executiv al Agenției Internaționale a Energiei susține că un set de măsuri cu costuri relativ scăzute pot face cu adevărat diferența. Printre acestea, se numără adoptarea unor standarde ce limitează poluarea, monitorizarea emisiilor nocive și aplicarea unor legi speciale. Acordul de reducere a poluării încheiat la Paris, anul trecut, ar trebui de asemenea respectat, spune el.

Astfel de soluții ar putea avea beneficii uriașe pentru întreaga lume. În India, se estimează o scădere a procentului din populație expusă la poluare de la 60% în prezent, până la 40% în 2040. În China, doar un sfert din populație ar mai fi expusă poluării în viitor, față de mai mult de jumătate, statistica din prezent.

Agenția Internațională a Energiei susține că investiția totală la nivel global ar trebui să crească cu 7%, sau 4,7 trilioane de dolari, pentru ca numărul deceselor să fie redus până la 2,8 milioane în 2040.

 

Articol realizat de Alexandru Crăciun

spot_img

Ultimele știri