„Radarul pădurii” funcționează spectaculos, iar în cele câteva zile de când este în vigoare au fost date amenzi cât într-un an, a declarat luni, la Oradea, Doina Pană, ministrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură
Funcționează spectaculos (radarul pădurii – n.r.). În două săptămâni vom face o informare în ședință de guvern. Dar pot să vă spun, în premieră, că de fapt, în opt-nouă zile, până acum s-au confiscat și s-au dat amenzi aproape cât într-un an pentru cei care nu înțeleg că nu se mai poate fura. Sper că se vor potoli, că nu vor avea ce face”, a afirmat ministrul Doina Pană, într-o conferința organizată la Oradea.
Premierul Victor Ponta i-a solicitat, pe 9 octombrie, ministrului delegat pentru Păduri să prezinte în termen de 15 zile o primă evaluare a efectelor aplicării programului „Radarul pădurilor”, program pe care Doina Pană l-a prezentat joi la Guvern.
În 15 zile de la momentul punerii în funcțiune (miercuri, 8 octombrie — n.r.), pe 23 octombrie, să ne aduceți la ședința de guvern cum a funcționat în primele 15 zile. Eu puține lucruri recunosc că funcționează perfect de la început. Sunt convins că s-ar putea să găsim și alte lucruri care ar putea fi îmbunătățite. Deci, după 15 zile o să vedeți dacă merge softul, se blochează, a învățat lumea să-l introducă, n-a învățat, sunt probleme, nu sunt probleme, polițiștii știu ce să facă, nu știu ce să facă, să putem după aceea să vorbim și cu Poliția, cu autoritățile locale, cu toată lumea să facem o primă evaluare”, a declarat premierul.
Programul „Radarul pădurilor” este bazat pe un software instalat pe telefoane mobile prin care poate fi urmărită trasabilitatea lemnului. Acest software este instalat pe un smartphone înainte ca lemnul să plece din pădure, iar sistemul generează un cod unic, care este trecut pe avizul de însoțire a lemnului. Orice intrare în sistemul de urmărire a circulației lemnului va lăsa urme și nu va putea fi folosit de două ori același aviz.