Peste 60 de proiecte de investitii se afla in pregatire pe Programul Operational Sectorial /POS/ Mediu, investitii in infrastructura de apa/apa uzata, deseuri si termoficare, valoarea acestora depasind patru miliarde de euro, informeaza site-ul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile /MMDD/.
Acesta suma reprezinta aproximativ 70 la suta din fondurile europene disponibile pentru sectorul de mediu in perioada 2007-2013.
Proiectele vor fi finalizate gradual incepand cu a doua jumatate a anului 2007 si pana la sfarsitul anului 2009.
Pentru pregatirea proiectelor, MMDD a atras finantari de aproximativ 60 de milioane de euro, fondurile fiind asigurate din programele ISPA si PHARE sau din credite externe.
Valoarea proiectelor majore de investitii este estimata intre 30 si 100 de milioane de euro.
Potrivit MMDD, un numar de 30 de aplicatii de finantare se afla in curs de pregatire pe axa prioritara 1 – Extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata – din POS Mediu.
Potrivit unui material privind stadiul actual in care se afla proiectele cu finantare din POS Mediu, publicat pe site, se estimeaza ca 30 de aplicatii se finantare vor fi finalizate gradual in perioada septembrie 2008 – iunie 2009.
Astfel, pana la sfarsitul anului 2008, vor fi transmise gradual la Comisia Europeana pentru aprobare 15 proiecte, iar restul vor ajunge la Bruxelles in anul 2009.
Astfel, prin trei proiecte de Asistenta Tehnica finantate din fonduri ISPA, bugetul de stat si imprumut KfW (facilitate de credit din surse Kredinstalt fur Wiederaufbau, in cadrul Programului pentru localitati rurale din Romania dezvoltat cu sprijinul Uniunii Europene), se vor pregati 15 aplicatii de finantare pentru proiecte din sectorul apa/apa uzata, in judetele Alba, Valcea, Hunedoara, Brasov, Satu-Mare, Timis, Neamt, Buzau, Prahova, Bacau, Iasi, Mures, Dambovita, Covasna, Harghita. Pentru toate judetele, master – planurile sunt aproape finalizate si urmeaza sa fie aprobate in perioada mai-iunie 2008, valoarea investitiilor fiind estimata la circa 1,5 miliarde de euro.
Prin alte doua proiecte de Asistenta Tehnica finantate de MMDD (prin imprumut de la Banca Mondiala) se vor pregati 10 aplicatii de finantare in sectorul apa/apa uzata, pentru judetele Vrancea, Braila, Constanta, Ialomita, Ilfov, Bistrita Nasaud, Arad, Sibiu, Dolj si Bihor. Si pentru aceste judete master – planurile sunt aproape finalizate si urmeaza sa fie supuse aprobarii in intervalul mai-iunie 2008. In acest caz, investitiile sunt estimate la circa un miliard de euro.
De asemenea, prin Memorandumurile de Finantare pentru anumite masuri ISPA in derulare, vor fi pregatite aplicatii de finantare pentru continuarea investitiilor prin Fondul de Coeziune in sectorul apa/apa uzata pentru judetele Suceava, Galati, Botosani, Caras Severin, Hunedoara, Mehedinti.
Proiectele de apa/apa uzata sunt proiecte regionale care includ majoritatea localitatilor urbane din judetele respective, dar si o parte din comunitatile rurale mai mari.
Pe axa prioritara 2 din POS Mediu (Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deseurilor), Domeniul major de interventie 1 (Dezvoltarea sistemelor integrate de management al deseurilor si extinderea infrastructurii de management al deseurilor) se afla in curs de pregatire 23 de aplicatii de finantare, care vor fi finalizate gradual in perioada septembrie 2008 – iunie 2009. Se estimeaza ca pana la sfarsitul anului 2008 vor fi transmise gradual la CE pentru aprobare intre sase si opt proiecte, restul urmand sa fie remise pentru evaluare si aprobare in anul 2009.
Prin patru proiecte de Asistenta Tehnica finantate din fonduri ISPA, se vor pregati 15 aplicatii de finantare din POS Mediu (Fondul European de Dezvoltare Regionala) in judetele Giurgiu, Bistrita, Vrancea, Maramures, Harghita-Covasna, Botosani, Calarasi, Olt, Suceava, Vaslui, Alba, Cluj, Salaj, Caras-Severin si Hunedoara si cinci aplicatii in judetele Arad, Mures, Sibiu, Dolj, Neamt, iar prin Memorandumurile de Finantare pentru anumite masuri ISPA in derulare, vor fi pregatite aplicatii de finantare pentru continuarea investitiilor prin Fondul de Coeziune in Bacau, Arges si Galati. Valoarea investitiilor se ridica la aproximativ 700 de milioane de euro.
Portofoliul de proiecte de deseuri include si pregatirea a inca 14 aplicatii de finantare pentru judetele Bihor, Braila, Brasov, Buzau, Constanta, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Mehedinti, Prahova, Tulcea, Valcea. Elaborarea acestor proiecte este prevazuta a fi realizata in cadrul a doua proiecte de asistenta tehnica finantate din fonduri PHARE.
Portofoliul de proiecte aferent acestui domeniu de interventie include 37 de proiecte de infrastructura, estimate sa angajeze integral fondurile alocate pana la sfarsitul anului 2009.
Domeniul major de interventie 2 (Reabilitarea siturilor contaminate istoric) vizeaza pregatirea a 3-5 proiecte pilot de reabilitare a siturilor contaminate istoric. Selectia proiectelor se va face la nivel national, pe baza unui document strategic aflat in pregatire, privind managementul siturilor contaminate. Se estimeaza ca proiectele ar putea fi finalizate in 2009.
In sectorul de termoficare (axa prioritara 3 din POS Mediu) se afla in pregatire (cu fonduri PHARE) trei aplicatii de finantare in orasele Timisoara, Iasi si Bacau. Se estimeaza ca aplicatiile de finantare vor fi elaborate pana la sfarsitul anului 2008.
Alte cinci aplicatii de finantare ce vizeaza reducerea poluarii cauzate de sistemele municipale de termoficare sunt planificate pentru pregatire in anul 2009 si se estimeaza inceperea implementarii acestora din anul 2010.
In sectorul de protectia naturii (axa prioritara 4 din POS Mediu), o noua sesiune de proiecte va incepe, probabil, in luna iulie. Prima sesiune de proiecte a fost lansata in octombrie 2007. La nivelul organismelor intermediare responsabile de verificarea si evaluarea proiectelor au fost depuse 48 de proiecte, dintre care 22 au fost respinse, iar celelalte 26, cu o valoare de aproximativ 12 milioane de euro, urmeaza sa fie revizuite pana la sfarsitul lui mai, in vederea accesarii finantarii. Primele decizii de finantare pentru 15-20 de proiecte se vor semna in luna iulie.
Pe axa prioritara 5 din POS Mediu (Inundatii si zona costiera), Domeniul major de interventie 1 (Protectia impotriva inundatiilor), pregatirea proiectelor inregistreaza o relativa intarziere fata de celelalte axe prioritare, motivata de necesitatea de actualizare a strategiei nationale de management al riscului la inundatii.
In prezent, aceasta strategie este in curs de revizuire, conform noilor prevederi comunitare ale Directivei 2007/60 privind evaluarea si managementul riscului la inundatii. In baza strategiei se vor prioritiza si selecta proiectele ce vor fi finantate prin POS Mediu, estimandu-se ca primele proiecte de investitii vor fi propuse pentru finantare la sfarsitul anului 2008, perioada estimata de implementare fiind 2009 – 2011.
In ceea ce priveste Domeniul major de interventie 2 (Reducerea eroziunii costiere), se vizeaza finantarea de proiecte de reabilitare a zonei costiere a Marii Negre. Se estimeaza ca aplicatia de finantare pentru pregatirea primului proiect de investitii va fi transmisa in a doua jumatate a anului 2008. Beneficiarul unic al acestei Axe Prioritare este Administratia Nationala Apele Romane.