60.000 miliarde $ costa topirea calotei arctice

Politicienii si industriasii din intreaga lume au considerat multa vreme ca incalzirea regiunii arctice este doar o poveste nascocita sa-i impiedice in exploatarea zacamintele de petrol si gaze. Dar cercetatorii avertizeaza insa, inca o data, ca economia mondiala va plati scump topirea calotei glaciare, care, pana in 2020, ar putea sa nu mai existe.

Disparitia treptata a gheturilor, combinata cu incalzirea apelor oceanului, provoaca eliberarea unor cantitati imense de metan, care accelereaza fenomenul incalzirii globale. Iar eliberarea metanului, provocata de topirea accelerata a subsolurilor arctice inghetate, denumite permafrost, ar putea sa coste omenirea 60.000 miliarde dolari”, scrie atlantico.fr, care citeaza studiul Universitatii Cambridge.

Profesorul  Peter Wadhams, seful Grupului de fizica a oceanului polar de la Universitatea Cambridge, reafirma, la randul sau, ca „disparitia iminenta a gheturilor din Arctica va accelera schimbarile climatice, cat si eliberarea metanului in largul apelor de coasta”. Cu siguranta, aceasta ipoteza nu-i va lasa indiferenti nici pe industriasi, nici pe politicieni.

Nici Forumul Economic Mondial, nici Fondul Monetar International nu recunosc, deocamdata, pericolul economic pe care-l reprezinta schimbarile climatice din Arctica. Trebuie sa acordam mai multa atentie acestei bombe cu efect intarziat”, avertizeaza oamenii de stiinta.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri