50 % dintre consumatorii români risipesc lunar aproape 25% din totalul produselor alimentare

Jumătate dintre consumatorii români risipesc lunar aproape 25% din totalul produselor alimentare, iar produsele proaspete (din carne, legume/ fructe, ouă, brânzeturi /lactate, gătite etc.) sunt cele care par a fi cel mai puţin risipite, potrivit Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor – InfoCons.

În Uniunea Europeană sunt irosite, anual, aproximativ 88 de milioane de tone de alimente (în jur de 20% din totalul alimentelor produse). Conform unui studiu realizat în anul 2013, cei mai mari generatori de deşeuri alimentare, exprimate în kilograme pe cap de locuitor, sunt Ţările de Jos (541 kg), Belgia (345 kg), Cipru (327 kg) şi Estonia (265 kg), iar la polul opus cele mai mici sunt Slovenia (72 kg), Malta şi România (ambele 76 kg), urmate de Grecia (80 kg) şi Republica Cehă (81 kg).

La nivelul țării noastre, risipa alimentară ridică și mari probleme de ordin financiar.

„Aproximativ 60% dintre consumatorii români cheltuie circa 30% din venitul lunar pentru asigurarea hranei. Dacă privim din punct de vedere financiar, având în vedere că cele mai mari pierderi de alimente au loc la nivelul gospodăriilor (consumatorilor din mediul urban), în România pierderile la nivelul sectorului de consumatori sunt de 2 – 3 ori mai mari comparativ cu alte state europene, unde procentul cheltuit lunar din venitul mediu este mult mai mic (ex.: Franţa – 14%, Elveţia – 10%)”, arată InfoCons într-un comunicat.

Începând cu data de 1 februarie 2019, legea privind diminuarea risipei alimentare (nr. 217/ 2016) va intra în vigoare şi, potrivit actului normativ, operatorii economici vor trebui să fie mai responsabili în vederea diminuării risipei alimentare prin măsuri precum vânzarea la preţ redus a produselor aflate aproape de expirarea datei durabilităţii minimale etc.

Pentru a aduce în atenţia consumatorilor români problema risipei alimentare, InfoCons, împreună cu alte 6 organizaţii din Lituania, Bulgaria, Letonia, Estonia, Croaţia şi Bangladesh implementează proiectul co-finanţat de Uniunea Europeană ”Global learning approach on food waste în non-formal education” (Abordarea globală privind risipa alimentară prin educaţie non-formală).

Obiectivele proiectului vizează creşterea gradului de educare şi informare a consumatorilor cu privire la interconexiunile determinate de risipă alimentară, în condiţiile în care informarea la nivel mondial cu privire la acest aspect este una foarte scăzută, sensibilizarea grupurilor ţintă asupra interdependenţei globale şi a problemelor de mediu şi dezvoltare socială, precum și promovarea posibilităţilor de evitare a creării de deşeuri alimentare prin prezentarea de modele de consum ce pot fi modificate la nivelul gospodăriilor contribuind, la rândul lor, la reducerea impactului asupra mediului şi a impactului social la nivel global.

La sfârşitul proiectului, mai mult de 2 milioane de cetăţeni la nivelul UE vor cunoaşte şi vor aplica aptitudinile dobândite în cadrul acestui proiect cu privire la consumul durabil, înţelegând că un consum de alimente mai bine gestionat poate deschide posibilităţi de consum pentru alte categorii de persoane.

Potrivit comunicatului, InfoCons, unica organizaţie din România cu drepturi depline în Consumers Internaţional, este o asociaţie de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct şi indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federaţiei Asociaţiilor de Consumatori.

spot_img

Ultimele știri