50 de feluri de a-ti inverzi compania

Investitii in tehnologii neconventionale, reciclare masiva, trenuri eficiente energetic, ferme organice si economisirea ambalajelor sunt doar cateva dintre modalitatile pe care le-au ales companiile mari ale lumii pentru a lupta cu incalzirea globala si efectele ei, listate in topul celor 50 de moduri de „inverzire” a companiei, de publicatia Fast Company.

Pe langa efectele benefice asupra mediului, masurile luate sunt si foarte profitabile, aducand companiilor, pe langa prestigiu, si un salt surprinzator in ceea ce priveste profiturile realizate. Pe primul loc se afla General Mills, care, in 2006 a reciclat 86% din deseurile solide, castigul fiind mai mare decat cheltuielile necesare eliminarii deseurilor respective. O alta masura pentru mediu, luata de aceeasi companie, a fost reducerea volumului de ambalaje la produsele alimentare cu 20%, lucru care a avut un rezultat incredibil: 500 de camioane mai putine pe drumuri in fiecare an.

Pe locul doi se afla compania Dell, care conduce in privinta reciclarii de aparatura electrica cu 40.000 de tone de echipamente recuperate numai in 2006. General Electric a scos pe piata in 2005 trenuri cu motor diesel care consuma cu 5% mai putin si au cu 40% mai putine emisii de CO2 decat modelul lansat cu doar un an inainte. Pasul urmator in aceasta directie a fost facut in acest an, cand compania a lansat locomotiva hibrid. Conform GE, energia economisita annual de o asemenea locomotiva este suficienta pentru a alimenta 160 de case pentru un an.

Alte companii care au gasit metode inventive si eficiente sunt Enterprise Rent-a-Car, care a adaugat flotei de masini pentru inchiriat mii de masini hibrid, si lantul de supermarketuri Wegman`s care a deschis o ferma organica. Nike a lansat o politica prin care materia prima va fi achizitionata de pe plan local si a cumparat pentru flota de camioane din LA autovehicule pe gaz natural lichefiat care au emisii cu 18% mai putine decat camioanele traditionale. Wal-Mart, care opereaza a doua cea mai mare flota de camioane din lume, a lansat un proiect prin care, in parteneriat cu producatorul Arvin Meritor, vrea sa creeze primul autovehicul de mare tonaj hibrid din lume.

In top se afla si banci, lanturi hoteliere, mici firme si companii gigant, toate legate prin dorinta unei dezvoltari sustenabile, in armonie cu mediul si aducatoare de beneficii, se mai arata in articolul Fast Company.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri