Peste 50% din animalele din păduri, dispărute în ultimii 50 de ani

Un studiu WWF recent a arătat că numărul vieţuitoarelor din pădurile lumii s-a redus cu peste o jumătate din 1970 până în 2014. Organizația face apel la liderii lumii să declare urgență planetară.

Umanitatea ucide cel mai mare aliat natural al Pământului în lupta împotriva schimbării climei, pădurile noastre, potrivit raportului realizat de WWF și Zoological Society of London (ZSL).

Studiul, numit „Below the Canopy”, a fost efectuat asupra a 455 de populaţii din 268 de specii de vieţuitoare sălbatice care trăiesc exclusiv în mediul forestier. Potrivit datelor dintre 1970 și 2014, ultimele disponibile, numărul acestora a scăzut în medie cu 53%.

WWF a lansat un apel la adresa liderilor lumii să declare urgenţă planetară şi să elaboreze un nou acord global „pentru natură şi oameni în 2020” necesar, pentru stoparea schimbărilor climatice, dar şi pentru ca natura să îşi revină, iar sistemul alimentar să fie restabilit.

„Pădurile sunt sisteme complexe care depind de fauna sălbatică care trăieşte în interiorul lor pentru a le menţine sănătoase, iar scăderea rapidă a numărului vieţuitoarelor din ultimele decenii reprezintă un semnal de alarmă urgent”, a declarat Will Baldwin-Cantello din cadrul WWF, potrivit The Independent.

Koala ar putea dispărea dintr-un stat australian din cauza defrișărilor

Vieţuitoarele din mediul forestier sunt vitale pentru menţinerea sănătăţii pădurilor şi junglelor, zone importante care înmagazinează dioxidul de carbon din atmosferă şi care ajută la reducerea schimbărilor climatice, se arată în raport.

„Când animalele dispar din păduri, efectele sunt severe asupra sănătății pădurilor, a mijloacelor de trai a mai mult de un miliard de oameni care depind de acestea, dar și asupra oportunității noastre de a atenua dezastrele climatice”, a mai transmis WWF.

Cea mai mare ameninţare la adresa vieţuitoarelor sălbatice care trăiesc în păduri este reprezentată de pierderea şi distrugerea habitatului, în mare parte provocate de curăţarea terenurilor în vederea producţiei de bunuri de uz uman, dar şi de exploatarea forestieră nesustenabilă şi incendii de vegetaţie. Alte pericole la adresa mamiferelor, amfibienilor, reptilelor şi păsărilor din mediul forestier sunt vânătoarea, schimbările climatice, introducerea speciilor invazive, comerţul ilegal cu animale şi prezenţa unor boli, se arată în raport.

girafe animale pe cale de disparitie extincție

Cel mai mare declin a fost consemnat în pădurile tropicale, precum cele din zona amazoniană.

În raport sunt amintite unele poveşti de succes, cum ar fi revenirea pădurilor pe unele terenuri folosite pentru ferme în Costa Rica şi creşterea numărului de gorile de munte în Africa Răsăriteană, ca exemplu al modului prin care distrugerea naturii poate fi inversată.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri