Odată cu venirea primăverii, picnicul este o ocazie perfectă de a petrece timp în natură și a te bucura de beneficiile pe care aceasta le oferă. Înainte să pleci la drum, ia în considerare aceste recomandări pentru un picnic prietenos cu mediul înconjurător.
Nu te îndepărta prea tare de casă
Redu amprenta de carbon alegând un loc mai apropiat de casă, care nu necesită un drum lung cu mașina. Dacă știi un loc unde poți ajunge cu mijloace de transport în comun, cu bicicleta sau pe jos, cu atât mai bine!
Alege recipiente și ustensile refolosibile
Renunță la obiectele de unică folosință care consumă resurse și poluează mediul cu plastic. Investește în recipiente (veselă, termos) și ustensile refolosibile (tacâmuri, șervete), pe care le vei putea utiliza la fiecare picnic.
Nu lăsa nicio urmă după tine
Zonele de picnic tind să devină pline de ambalaje de plastic și alte deșeuri, aruncate neglijent în mijlocul naturii. Ai grijă să nu lași niciun deșeu în urmă, strânge-le și separă-le astfel încât să le poți recicla. Ia cu tine niște pungi folosite de cumpărături în caz că zona în care mergi nu are coșuri de gunoi.
Când alegi mâncarea pe care o vei consuma, evită pe cât posibil hrana din comerț disponibilă în ambalaje. Cumpără în schimb hrană proaspătă de la producători locali. Mâncarea pregătită acasă va fi cu siguranță mai sănătoasă și te va ajuta să risipești mai puțin.
Respectă mediul înconjurător
Când te plimbi prin natură, ai grijă să nu calci pe plante. Învață copiii să se joace cu grijă și să nu rănească viața naturală. Supraveghează cu atenție animalele de companie. Evită să asculți muzică prea tare, sau renunță cu totul la muzică și bucură-te de sunetele naturale.
Folosește ocazia pentru a învăța despre natură
Transformă picnicul într-o lecție de ecologie! Documentează-te despre speciile din zona pe care o vei vizita și ia cu tine un binoclu. Este o ocazie excelentă pentru a învăța copiii despre mediul înconjurător. Puteți începe împreună un jurnal al naturii în care să consemnați speciile de plante și de animale întâlnite în excursie. Ascultați cântecele păsărilor și învățați să le identificați.
Puteți învăța împreună și despre nori, cunoașterea acestora este o tehnică simplă de supraviețuire care va oferi o înțelegere mai profundă a naturii. Dacă te afli lângă o pădure, ia copiii cu tine la o plimbare și observați împreună speciile de plante și de animale și relațiile dintre ele.