Protejarea mediului – 5 orașe sustenabile și măsurile pe care le-au luat pentru a proteja mediul

Numărul persoanelor care trăiesc în orașe se va mări în următorii ani. Până în 2050, circa două treimi din populația lumii va trăi în zona urbană, potrivit organizației Climate Reality Project.  Chiar dacă orașele sunt amenințate de efectele schimbărilor climatice, există câteva modele de dezvoltare urbană durabilă pe care unele orașe le-au urmat. Climate Reality Project enumeră cinci dintre orașele sustenabile și măsurile pe care le-au luat pentru protejarea mediului.

orașe sustenabile
foto: news.curtin.edu.au
  1. Copenhaga, Danemarca

Copenhaga este deseori în topul celor mai verzi orașe de pe planetă. În 2009, autoritățile orașului și-au propus ca orașul să devină prima capitală a lumii, care să reducă considerabil emisiile de carbon din atmosferă. Decizia a fost asumată  de autorități prin CPH Climate Plan 2025. Potrivit informațiilor din raportul care a stat la baza planului, în 2011, Copenhaga a redus emisiile de CO2 cu 21%, comparativ cu 2005.

De asemenea, Copenhaga s-a concentrat pe reducerea consumului de energie în mai multe feluri. Potrivit Climate Reality Project, folosirea unui sistem urban de termoficare este unul dintre modurile prin care s-a redus consumul de energie. Sistemul este eficient din punct de vedere energetic, pentru că aproape fiecare gospodărie este conectată la acesta. Potrivit aceleiași surse, orașul mai are și un sistem de răcire eficient, care, spre deosebire de aerul condiționat tradițional, economisește cu până la 70% din energie.

În plus, autoritățile din Copenhaga au găsit metode pentru a reduce emisiile și pentru a le îmbunătăți sănătatea locuitorilor. Printr-un sistem de transport integrat și prin construirea de autostrăzi pentru biciclete, s-a îmbunătățit mobilitatea orașului. Datorită acestor măsuri, 45% dintre locuitorii orașului folosesc bicicleta ca mijloc de transport în fiecare zi. 

2. San Francisco, California

Potrivit Climate Reality Project, inovația tehnologică a îmbunătățit eficiența energetică a clădirilor și a sistemului de transport din San Francisco. Astfel, orașul s-a poziționat în topul celor mai sustenabile orașe, care folosesc energie curată. De exemplu, mai mult de jumătate dintre autobuzele și tramvaiele din sistemul de transport în comun sunt electrice sau hibride.

De asemenea, s-au luat măsuri și pentru reducerea consumului de apă. În medie, locuitorii din San Francisco consumă pe zi 185 de litri de apă. Media națională în SUA este 302- 372 de litri de apă pe zi. Municipalitatea speră ca, prin reducerea consumului de apă, prin reciclare, dar și prin dezvoltarea unui sistem de distribuție al mâncării sustenabil, San Francisco să devină până în 2020 orașul cu zero risipă.

3. Vancouver, Canada

Vancouver este un oraș cu istorie în domeniul activismului de mediu. În 1990, a devenit primul oraș nord-american care a luat în calcul problemele generate de încălzirea globală, printr-un raport numit The Clouds of Change. Aceasta a fost doar o parte din strategia pentru mediu pe care Vancouver a lansat-o după 2012 – the Greenest city Action plan. Strategia prevedea să crească locurile de muncă verzi, să reducă emisiile de carbon și să crească numărul clădirilor verzi în din oraș.

De asemenea, municipalitățile din Vancouver s-au angajat că până în 2050, 100% din energia necesară orașului va proveni din surse de energie regenerabile. Adică, tot ce înseamnă sistem de termoficare, de răcire, transport – nu doar electricitate. Până acum, măsurile luate au făcut din Vancouver orașul cu cele mai mici emisii de CO2 per persoană din toate orașele din nordul Americii.

4. Stockholm, Suedia

În 2010, Stockholm a primit din partea Comisiei Europene titulatura de „Capitala Europeană Verde”.  În plus, până în 2050, municipalitatea și-a luat angajamentul că orașul va renunța complet la combustibilii fosili.

Unul dintre motivele pentru care există un nivel redus al emisiilor de carbon în Suedia este pentru că țara a început în 1990 trecerea de la încălzirea pe bază de combustibili fosili la un sistem de încălzire centralizată. Sistemul de încălzire centralizată satisface 60% din cererea de energie termică a clădirilor din Suedia. În prezent, mai mult de două treimi din nevoia de alimentare cu energie a acestor sisteme de încălzire se bazează pe biomasă și deșeuri.

Un alt motiv pentru care Stockholm este în acest top este datorită locuitorilor orașului, care sunt preocupați de problemele de mediu. 8 din 10 locuitori ai orașului Stockholm cred că autoritățile ar trebui să își determine cetățenii să aibă un stil de viață mai prietenos cu mediul

5. Singapore

Singapore și-a asumat un Plan de Dezvoltare Durabilă, care se va încheia în 2030. Îmbunătățirea eficienței energetice cu 35% și o rată a reciclării de 70% sunt doar două dintre măsurile asumate. De asemenea, prin acest plan, 80% din clădirile din Singapore vor trebui să devină verzi.

În plus, Singapore a făcut schimbări și în domeniul transportului. De exemplu, autoritățile descurajează prin reglementări deținerea mai multor autoturisme de către cetățeni. Cei mai mulți dintre aceștia, folosesc bicicleta sau sistemul de transport în comun, care este bine pus la punct.

 

 

spot_img

Ultimele știri