5 idei de afaceri eco – Cum poți ajuta planeta făcând bani

Conceptul de afacere sustenabilă sau eco nu mai este doar o modă. Tot mai multe afaceri din întreaga lume pornesc pe drumul sustenabilității pentru un viitor promițător. Construirea unei afaceri sustenabile pornește de la alegerea ideilor potrivite. Tot mai mulți consumatori cer opțiuni prietenoase cu mediul, iar companiile încep să realizeze potențialul practicilor verzi.

Ca antreprenor eco, poți câștiga bani contribuind în același timp la protejarea planetei. Aceste idei de afaceri eco sunt ușor de început și îți vor aduce profit.

Ce este o afacere eco?

O afacere verde este una care prioritizează grija față de mediu și responsabilitatea socială, oferind produse și servicii care au un impact minim sau inexistent asupra mediului. Este vorba despre utilizarea de materiale ecologice și adoptarea unor practici care promovează sustenabilitatea.

Principiile de bază ale unei afaceri eco includ:

Leadership ecologic: un antreprenor verde trebuie să își asume responsabilitatea de a reduce amprenta ecologică prin practici sustenabile.

Responsabilitate socială: contribuția activă și pozitivă la comunitățile locale și la societate.

Viabilitate economică: succesul financiar rămâne un obiectiv esențial, dar acesta trebuie să fie însoțit de angajamente față de mediu și societate.

Un exemplu excelent de afacere online sustenabilă este Bonapp, o aplicație prin care oamenii pot cumpăra produse alimentare de la restaurante / magazine. Preţul alimentelor vândute prin aceasta aplicaţie este redus cu 50 – 80% deoarece acestea se apropie de data de expirare.

Potrivit raportului Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu, în România, se aruncă 70 de kilograme de alimente per locuitor, anual. O astfel de aplicație contribuie la reducerea risipei alimentare.

În plus, anul trecut, aplicația anti-risipă alimentară a ajuns la 350.000 de locuitori, ceea ce înseamnă că românii încep să devină din ce în ce mai preocupați de a salva alimentele și de a economisi bani. 

CITEȘTE ȘI: Lumânări eco din ulei uzat – o afacere socială luminează comunitatea

Cum începi o afacere eco?

Dacă vrei să pornești o afacere eco și te întrebi de unde să începi, iată cei trei pași esențiali:

Identifică nișa verde care ți se potrivește

Alege un domeniu care reflectă preocupările tale față de mediu și în care ai expertiză sau pasiune.

Analizează cererea de pe piață și identifică o problemă la care afacerea ta poate oferi o soluție. 

Poți alege, de exemplu, un business care oferă soluții pentru locuințe sustenabile (energie solară, reducerea consumului de apă), modă sustenabilă sau organizare de evenimente eco.

Creează un plan de afaceri verde

Stabilește obiectivele, misiunea și valorile afacerii tale. Identifică publicul țintă și definește ce practici sustenabile vei adopta.

Planul te va ajuta și să estimezi bugetul inițial și necesarul de investiții.

Lansarea și dezvoltarea afacerii

Colaborează cu persoane, organizații sau furnizori care împărtășesc aceleași valori.

Asigură-te că tu şi colaboratorii respectați toate reglementările de mediu.

După lansare, implică-te activ în comunitate prin evenimente, parteneriate sau inițiative educaționale.

Nu uita să îți promovezi afacerea într-un mod sustenabil – folosește social media și marketingul digital în locul pliantelor sau materialelor tipărite. Dacă tipareşti, fă-o pe materiale reciclate.

Poți colabora și cu organizații locale eco pentru a-ți amplifica impactul verde.

Idei de afaceri eco 

Produse handmade, naturale și organice

Săpunurile, cosmeticele și produsele de curățenie sunt doar câteva dintre articolele de uz casnic care pot fi realizate din ingrediente organice obișnuite.

Sigur, oricine poate găsi o rețetă de scrub cu zahăr sau o soluție de curățare pe bază de oțet și să o prepare acasă.

Totuși, dacă ambalezi aceste produse și le vinzi în seturi, clienții tăi vor avea la îndemână opțiuni naturale, gata de utilizare.

Piețele locale și evenimentele sunt locuri excelente pentru a-ți vinde produsele, dar le poți comercializa și online.

Mobilier recondiționat (upcycled)

Nu arunca mobila veche sau deteriorată. Cu modele simple și acces la unelte electrice, poți demonta și reasambla scaune, mese sau comode în piese noi, pe care le poți vopsi și vinde.

Din resturi de lemn, poți crea cu ușurință rafturi și spații de depozitare. În funcție de obiect, e posibil chiar să recondiționezi complet o piesă de mobilier valoroasă și unică.

Alternativ, poți retapița scaune și canapele vechi pentru a le da o nouă viață și să-ți lansezi o afacere online de revânzare.

Magazin second-hand

Lucrurile noi sunt de obicei scumpe, iar costurile se adună rapid. De exemplu, o carte nouă poate costa între 30 și 60 de lei, în timp ce una second-hand doar câțiva lei.

Deschiderea unui magazin second-hand le economisește bani clienților tăi și este mai prietenoasă cu mediul. Încurajează oamenii să doneze obiecte ușor folosite în loc să le arunce, pentru ca altcineva să le poată valorifica. Poți vinde haine, paltoane, cărți, electrocasnice mici și mobilier. 

Soluții de ambalare biodegradabile

Dacă iubești natura, probabil ai folosit deja cel puțin un produs biodegradabil.

Soluțiile de ambalare biodegradabile sunt materiale care se pot descompune natural, în mod ecologic, prin acțiunea microorganismelor, fără a lăsa reziduuri toxice.

Acestea sunt alternative prietenoase cu mediul la ambalajele clasice (în special la cele din plastic).

Jucării ecologice pentru copii

Creează jucării din materiale sustenabile, precum lemn, plastic reciclat sau cauciuc natural. Concentrează-te pe jucării educative care promovează conștientizarea față de mediu.

CITEȘTE ȘI: 15 idei de afaceri verzi, la îndemâna oricărui antreprenor

Beneficiile începerii unei afaceri ecologice

Pentru mulți antreprenori preocupați de mediu, ideea de a câștiga bani în timp ce protejează planeta este un motiv suficient pentru a porni o afacere verde — însă companiile ecologice pot beneficia și de avantaje clare în ceea ce privește reputația și finanțele. Iată o privire de ansamblu:

Reputație îmbunătățită a brandului

Afacerile sustenabile pot câștiga o reputație mai bună — chiar dacă nu pot concura la preț cu opțiunile mai puțin prietenoase cu mediul.

Această atitudine este și mai accentuată în rândul consumatorilor tineri, semnalând că preferința pentru practicile sustenabile va crește odată cu puterea de cumpărare a Generației Z. Un studiu arată că 91% dintre persoanele care fac parte din Gen Z își doresc să cumpere de la companii sustenabile, conform shopify.

Costuri reduse

Practicile sustenabile pot reduce semnificativ costurile operaționale. De exemplu, Forbes menționează că măsuri precum utilizarea de aparate și becuri eficiente energetic sau îmbunătățirea izolației clădirii pot duce la economii importante la facturile de energie.

De asemenea, practicile ecologice pot reduce costurile legate de materii prime prin diminuarea risipei. Iar în cazul în care afacerea generează deșeuri minime, se pot reduce și taxele de eliminare a acestora.

Reziliență crescută

Afacerile sustenabile pot fi mai bine protejate împotriva anumitor riscuri, obținând un avantaj competitiv pe termen lung.

De exemplu, companiile care își reduc consumul de energie sau folosesc surse regenerabile vor fi mai bine pregătite pentru un viitor în care combustibilii fosili vor fi mai rari și mai scumpi.

Adoptarea unui model de afaceri sustenabil poate oferi și o protecție în fața eventualelor reglementări viitoare, care vor viza ambalajele, transportul sau procesele de producție nesustenabile.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri