Casele active sunt construcții care se bazează pe surse regenerabile de energie și minimizează pierderile de căldură, producând mai multă energie decât consumă. Iată 5 clădiri din Europa care folosesc într-un mod sustenabil resursele naturale pentru a produce propria energie și a consuma cât mai puțin.
Berlin, Germania
Realizat de studio-ul german de design GRAFT în colaborare cu firma de inginerie BuroHappold, proiectul numit Holistic Living include o casă pentru o singură familie și două case semi-detașate. Fiecare clădire a fost construită folosind materiale naturale și reciclabile cum ar fi lemnul și lutul. Panourile solare oferă energie suficientă pentru case și pentru mașini electronice. Casele sunt izolate cu grijă pentru a preveni pierderile de căldură, având și un sistem de ventilație cu recuperare de căldură.
Suedia
Aflată lângă Malmö, Villa Åkarp folosește o combinație de panouri solare, rezervor de stocare și radiatoare. Sistemul de ventilație asigură circularea aerului proaspăt în casă, iar sistemul de izolare folosește vată minerală bazaltică, ajutând la minimizarea consumului de căldură. Casa produce în jur de 4.200 kW anual, având un surplus de 600 kW.
Norvegia
Construit de Snøhetta, Svart este un hotel amplasat la nord de cercul polar, în nordul Norvegiei, la baza fiordului Holandsfjorden. Hotelul circular este construit în principal din lemn, fiind susținut de stâlpi de lemn. Construcția are un impact minim asupra mediului. Camerele, restaurantele și terasele au fost plasate strategic pentru a profita de energia solară în timpul zilei.
Rusia
Prima casă activă din Rusia este o construcție din lemn care este gândită pentru a profita cât mai mult de energia solară.
Folosind colectoare termale Velux în combinație cu geamurile de pe acoperiș, casa poate primi până la 65% din energia electrică necesară pentru a produce apă caldă. Nevoia de lumină artificială în timpul zilei este redusă substanțial de poziționarea eficientă a geamurilor.
Sistemul de ventilație poate deschide sau închide automat ferestrele în funcție de nivelurile de CO2 din casă.
Freiburg, Germania
Sun Ship este prima clădire de birouri cu plus de energie din lume, gândită de pionierul caselor active, Rolf Disch. Disch a construit prima casă activă în 1994, tot în Freiburg, numită Heliotrope.
Fațada sa colectează căldură în mod pasiv, iar sistemul de ventilație recuperează 95% din căldură. Ferestrele sunt gândite pentru a minimiza folosirea luminii aritificiale. Deși se află pe un bulevard circulat, Sun Ship este bine izolat și împotriva poluării fonice, oferind un mediu liniștit pentru angajați.