Organizatia GeoEcologica Accent a organizat intalniri publice pe tema managementului sitului Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos cu participanti mai ales din randul proprietarilor de paduri si fanete in interiorul sitului, in cadrul unui proiect amplu de conservare. Costul total al proiectului a fost de 45.210 euro
Scopul proiectului „Cooperare pentru administrarea eficienta a Sitului Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos" a fost sa asigure starea de conservare favorabila a „Sitului Natura 2000 – Bazinul Ciucului de Jos” si a speciilor si habitatelor acestuia, prin imbunatatirea comunicarii intre partile implicate.
Bazinul Ciucului de Jos a fost promovat prin distribuirea de brosuri informative, afisarea de imagini foto in primariile si scolile din localitatile vizate (Sancraieni, Santimbru, Sansimion, Tusnad si Baile Tusnad) si prin intermediul paginii web: www.eco-turism.ro/natura2000.
In regiune s-au construit 7 eco-popasuri si un 1 podet suspendat peste raul Olt la Baile Tusnad, ce leaga prin traseul cicloturistic comuna Tusnad de comuna, dar si 30 de indicatoare cu traseele turistice precum si traseul de cicloturism.
Proiectul a fost finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European – Fondul pentru organizatii neguvernamentale. Costul total al proiectului a fost de 45.210 euro, din care 38.910 euro a reprezintat contributia nerambursabila a finantatorului.
Bazinul Ciucului de Jos, desemnat Sit Natura 2000 si se intinde pe o suprafata de 2686,20 ha. Situl este foarte important, prin valoarea speciilor de flora pe care le ocroteste: 4 specii de plante sunt protejate prin Conventia de la Berna si Directiva Habitate, 19 specii de plante sunt protejate pe lista rosie nationala, iar 16 sunt relicte glaciare. Acestea s-au aclimatizat la conditiile meteorologice din era glaciara si s-au pastrat pana in prezent numai pe suprafete restranse.