44 de hectare vor fi impadurite pentru reducerea poluarii cu nitrati

Aproximativ 44 ha de teren din 6 comune vor fi impadurite in aceasta primavara in cadrul unui program finantat de Banca Mondiala si Guvernul roman, informeaza Ministerul Mediului si Padurilor, citat de Mediafax.

Potrivit autoritatilor, puietii au fost deja livrati si vor fi plantati in 6 comune din judetele Arges, Bihor, Brasov, Cluj, Valcea si Satu Mare.

Proiectul „Controlul integrat al poluarii cu nutrienti” vizeaza reducerea deversarilor de nitrati in apa si, in final, reducerea poluarii cu nitrati a Dunarii si Marii Negre, prin investitii in 86 de localitati din zone vulnerabile la acest tip de poluare.

Sprijin pentru comune

Sudul Romaniei figureaza printre zonele din Uniunea Europeana in care apele subterane contin niveluri crescute de nitrati, conform unui raport referitor la implementarea Directivei Nitratilor, publicat de Comisia Europeana si bazat pe monitorizarea concentratiei de nitrati din apele subterane si de suprafata efectuata de Administratia Nationala „Apele Romane”.

Proiectul implica acordarea de sprijin comunelor aflate in zone vulnerabile la poluarea cu nitrati, pentru plantarea de puieti si vegetatie forestiera pe terenurile degradate, plantarea de perdele forestiere si fasii riverane tampon pentru protejarea corpurilor de apa.

Plantarea propriu-zisa, precum si intretinerea ulterioara a suprafetelor plantate va fi asigurata de comunele beneficiare.

Proiect de 60 milioane euro

Romania a primit un imprumut de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare si un Ajutor financiar nerambursabil de la Facilitatea Globala de Mediu pentru a sprijini implementarea Proiectului „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti” in localitatile selectate ca vulnerabile sau potential vulnerabile la poluarea cu nutrienti.

Valoarea proiectului, care va fi implementat pe o perioada de cinci ani, este de 60 milioane euro. Sursele de finantare sunt: imprumut Banca Mondiala – 50 milioane euro, donatie Facilitatea Globala de Mediu (GEF)- aproximativ 4,01 milioane euro, contributii Consilii Judetene-1,40 milioane euro, contributii Consilii Locale – 3,63 milioane euro, contributie Administratia Nationala Apele Romane (ANAR) – 1 milion euro.
 

Cititi si:

Laszlo Borbely: 400 de milioane de lei pentru padurile din Romania, in 2011

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri