Un numar de 420 puncte de depozitare necontrolata a deseurilor, din apropierea cursurilor de apa, totalizand un volum de 2.485 metri cubi de deseuri de tip menajer, 1.100 metri cubi deseuri de constructii si 8.360 metri cubi de rumegus si material lemnos, au fost desfiintate de inspectorii Autoritatii Nationale Apele Romane (ANAR), in luna februarie, informeaza un comunicat al (ANAR).
Majoritatea depozitelor de rumegus au fost localizate in bazinul Siretului, unde se desfasoara activitati de prelucrare a lemnului.
In aceasta perioada, a fost colectata si transportata la rampele de gunoi o cantitate de 65 mc de gunoi menajer, 3.400 kg PET-uri, 30 kg cauciucuri, 11 mc rumegus si material lemnos si opt mc deseuri de constructii. In acelasi timp, au fost defrisati 7.800 mp vegetatie din albie.
Conform datelor ANAR, in 2007 a fost inregistrat un numar de 82 poluari accidentale, din care 49 cu produse petroliere, 15 cu substante organice, opt cu produse de origine anorganica si zece poluari de alta natura.
Poluarile accidentale s-au produs fie din cauza neglijentei unor operatori economici in timpul desfasurarii proceselor tehnologice, fie din cauza faptului ca unii operatori economici nu au retehnologizat unitatile industriale (66 la suta), din cauza conductelor de transport a produselor petroliere sparte in urma furturilor de combustibil sau uzurii acestora (12 la suta).
Fenomenele meteorologice periculoase (ploi torentiale, alunecari de teren) au contribuit in mica masura la poluarea apelor raurilor (2 poluari).
Din totalul poluarilor din anul 2007, 20 la suta provin din surse neidentificate, 12 la suta s-au produs pe fluviul Dunarea, iar opt la suta au dus la mortalitate piscicola.