4 state care au declarat urgență climatică continuă să subvenționeze combustibilii fosili

Marea Britanie, Irlanda, Canada și Franța oferă subvenții în valoare de miliarde de dolari pentru a susține industria combustibililor fosili deși au declarat urgență climatică.

Subvențiile vin sub forma scutirilor de taxe, stimulentelor financiare și a susținerii companiilor exportatoare.

Marea Britanie a cheltuit în medie 11 miliarde de dolari pe an pe subvenții pentru combustibili fosili între 2015 și 2016, conform Overseas Development Institute (ODI), în timp ce Franța a cheltuit 8.02 miliarde de dolari pe an în aceeași perioadă.

În cazul Canadei, suma se ridică la 7.73 miliarde de dolari. Guvernul condus de Justin Trudeau a fost criticat pentru aprobarea extinderii unei conducte petroliere la o zi după ce a declarat stare de urgență climatică.

Marea Britanie, Franța și Canada s-au angajat să elimine subvențiile pentru combustibili fosili până în 2025, decizie luată în 2016. Guvernele G20 au luat aceeași decizie acum un deceniu însă încă nu a fost stabilit un calendar.

Datele ODI includ susținerea fiscală prin transfere bugetare și scutiri de taxe, precum și susținerea publică sub forma granturilor, împrumuturilor și garanțiilor oferite de instituții financiare pentru dezvoltare și agenții de credit la export.

Conform unui raport publicat de Comisia Europeană la începutul acestui an, Marea Britanie este statul UE care oferă cele mai multe subvenții pentru combustibili fosili, urmată de Franța, Olanda, Suedia și Irlanda.

Un studiu recent arăta că statele G20 aproape au triplat subvențiile pentru termocentrale pe cărbune în ultimii ani, în ciuda nevoii urgente de a reduce semnificativ emisiile de carbon care cauzează criza climatică.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri