Poluarea aerului ucide zilnic aproximativ 4.000 de oameni în China, se arată într-un studiu al cercetătorilor americani publicat de revista de știință PLoS One, citat de Agerpres. Aceștia consideră că arderea cărbunelui este contribuția cheie a acestui fenomen.
Calitatea deficitară a aerului contribuie la moartea a 1,6 milioane de persoane anual, ceea ce reprezintă 17% din totalul deceselor din China, potrivit datelor științifice citate. Calitatea medie a aerului pentru 38% dintre chinezi a fost „nesănătoasă” raportat la standardele americane. Autorii studiului, cercetători ai grupului independent Berkeley Earth din SUA, susțin, în urma datelor culese timp de patru luni de la 1.500 de stații terestre, că circa 92% din populația Chinei ar fi intrat în contact cel puțin 120 de ore cu un aer nesănătos între 5 aprilie 2014 și 5 august 2015. ”Când am fost ultima dată la Beijing, poluarea era la un nivel periculos. Fiecare oră de expunere a redus speranța mea de viață cu 20 de minute. Este ca și cum fiecare bărbat, femeie și copil ar fi fumat 1,5 țigări pe oră”, a declarat Richard Muller, director științific al Berkeley Earth.
O mare parte din poluarea care afectează capitala Chinei provine din zone industriale aflate la distanță destul de mare, îndeosebi Shijiazhuang (322km sud-vest).
Sursă foto: Flickr.com