În jur de 350 de koala ar fi murit într-un incendiu de vegetație din Australia

O zonă din Australia unde koala se înmulțeau și trăiau a fost cuprinsă de flăcări, din cauza unui fulger. Două treimi din suprafață au fost cuprinse de flăcări, iar experții estimează că în jur de 350 de koala ar fi murit din cauza incendiilor. Un medic veterinar a numit situația „o tragedie națională”.

Incendiul face ravagii încă de sâmbătă în New South Wales, pe coasta de est a Australiei, la aproximativ 400 de kilometri nord de Sydney, și a distrus deja peste 2.700 de hectare.

 Angajații de la Spitalul pentru Koala din Port Macquarie nu au acces în zonă, pentru a salva animalele, pentru că flăcările sunt încă mari.

„Cred că asta e o tragedie națională, că probabil am pierdut o populație enormă de animale în ultimele 24 de ore”, a declarat Cheyne Flanagan, directoarea spitalului. „Acea zonă găzduia cea mai importantă populație de koala din regiune”.

Când koala sunt prinşi în mijlocul flăcărilor, urcă în vârful unui copac şi se încolăcesc. Dacă focul trece repede şi doar le arde uşor blana, ei sunt în siguranţă, iar blana le va creşte înapoi. Însă, în cazul în care focul persistă, koala nu au nicio şansă, au apreciat experții.

Deoarece koala se înmulțesc foarte greu, recuperarea populației pierdute ar putea să dureze chiar și 20 de ani.

Defrişările şi amenajarea teritoriului au provocat distrugerea habitatului acestor marsupiale emblematice pentru Australia, crescând consangvinitatea şi reducând diversitatea genetică a speciilor.

Peste 70 de incendii rămân active în statul New South Wales, care se confruntă în aceste zile o secetă gravă. Cu toate acestea, situaţia se îmbunătăţeşte în apropiere de portul Macquarie, unde au fost desfăşurate bombardiere cu apă.

Potrivit Fundației Australiene pentru Koala, mai sunt 43.000 de astfel de animale în sălbăticie, în Australia. Însă numărul lor continuă să scadă alarmant, pentru că nu există nicio lege care să protejeze koala sau habitatul lor. Aceste animale sunt considerate vulnerabile, iar amenințările cu care se confruntă sunt distrugerea habitatelor, bolile, incendiile de vegetație, mașinile, dar și câinii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri