300 miliarde tone de CO2 ar putea fi aruncate in atmosfera pana in 2050

Marile companii din industria combustibililor fosili intentioneaza sa implementeze 14 proiecte-mamut de exploatare a petrolului, carbunelui si gazelor naturale, care ar genera in 2020 o cantitate de emisii de dioxid de carbon egala cu cea produsa de Statele Unite, si ar intarzia cu zece ani eforturile de stopare a schimbarilor climatice.

Cele 14 mega-proiecte ar adauga o cantitate de 300 de miliarde de tone de CO2 in atmosfera pana in 2050, acestea provenind din extragerea, producerea si arderea a 49.600 milioane de tone de carbune, 29.400 miliarde de metri cubi de gaz si 260.000 milioane de barili de petrol. Aceasta este o crestere enorma in folosirea combustibililor si un impact urias asupra atmosferei globale.

Printre aceste 14 proiecte de energie poluanta, se numara expansiunea masiva a mineritului de carbune din China, cresterea exportului de carbune din Australia, Statele Unite si Indonezia, exploatarea nisipurilor petrolifere ale Canadei si Antarcticii, si productia de gaz din Africa si Marea Caspica.

Cele 14 proiecte gigant bazate pe combustibil fosil sunt vizate de raportul Greenpeace, Point of No Return.

Arderea carbunelui, petrolului si gazului in cadrul celor 14 proiecte va duce la cresterea nivelului emisiilor peste „bugetul de carbon”. Acesta reprezinta cantitatea suplimentara de CO2 care nu trebuie depasita, astfel incat schimbarile climatice sa fie mentinute sub control”, se arata in raportul Greenpeace.

De asemenea, investitiile necesare acestor 14 proiecte vor necesita cantitati suplimentare de carbune, petrol si gaz pe piata si, in consecinta, vor bloca omenirea timp de decenii pe surse de energie invechite.

Mai mult decat atat, vor submina trecerea la resursele regenerabile de energie, care in ultimii ani au avut o dezvoltare spectaculoasa la nivel mondial.

In plus, vor face ravagii in cele mai emblematice ecosisteme din lume, incluzand Marea Bariera de Corali, Antarctica, Raul Galben din China, Marea Padure Tropicala a Ursului de pe coasta de vest a Canadei si padurile tropicale din Indonezia.

Greenpeace atentioneaza ca proiectele de exploatare a carbunelui in China prezinta cea mai mare amenintare pentru clima. In cinci provincii nordvestice ale Chinei se planuieste sa se mareasca productia de carbune cu 620 milioane de tone metrice pana in 2015. Aceasta crestere ar genera un surplus de 1,4 miliarde tone metrice de gaze cu efect de sera in atmosfera.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri