Peste 300 de milioane de oameni, amenințați de poluarea râurilor

Apele reziduale, pesticidele și poluarea pun în pericol viețile a milioane de oameni care locuiesc în Africa, Asia și America Latină. Avertismentele vin din partea Organizației Națiunilor Unite, care cere autorităților și companiilor să ia măsuri.

poluarea râurilor
Foto: ControlingPollution.com

 

323 de milioane de oameni riscă să se îmbolnăvească grav din cauza poluării râurilor și a lacurilor. Holera, febra trifoidă și alte boli mortale sunt din ce în ce mai răspândite în apropierea a mai bine de jumătate din apele Africii, Asiei și Americii Latine. Salinitatea a crescut și ea, pentru un sfert dintre râuri, făcând imposibilă folosirea apei pentru irigare sau consum casnic.

Asia este, se pare, cea mai afectată. Jumătate dintre râurile sale sunt contaminate cu agenți patogeni mortali. Cauza poluării o reprezintă deversarea apelor netratate, pesticidele folosite în agricultură și poluarea industrială. Creșterea populației și activitățile economice potențează și ele fenomenul.

Se estimează că apele poluate omoară anual în jur de 3.4 milioane de oameni. Jumătate sunt copii mai mici de 5 ani.

Cine se face vinovat de poluarea râurilor

Paul Reig, cercetător la Institutul Mondial pentru Resurse a explicat pentru The Guardian cum este posibilă situația:

Nu există motivații pentru companii și alți jucătări de pe piață, poziționați în amonte, să nu ploueze. De cele mai multe ori, impactul este sesizat abia la nivel de utilizatori. Lipsa legislației sau proasta ei implementare și lipsa monitorizării calității apei permit acestor lucruri să se întâmple.

În Uniunea Europeana, există reglementări referitoare la calitatea apelor. Experții atrag însă atenția că pesticidele și fertilizatorii sunt greu de depistat.

poluarea râurilor
Foto: Greenpeace

Recent, Greenpeace a identificat toate pesticidele autorizate în Uniunea Europeană care au potențiale riscuri pentru sănătatea oamenilor si a mediului. Se pare că, din cele 520 de substanțe active permise în UE, 209 sunt periculoase, iar 111 ar trebui imediat interzise pentru a proteja sănătatea oamenilor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri