300 de mari consumatori industriali vor fi scutiți de la plata unui număr de certificate verzi

Aproximativ 300 de mari consumatori industriali vor fi exceptați de la plata unui număr de certifcate verzi, după ce Guvernul a adoptat miercuri, 11 iunie, o Hotărâre în acest sens, a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru energie, după ședința de Guvern.

Aproximativ 300 de mari consumatori industrial vor fi scutiți de la plata unui număr de certificate verzi. Hotărârea va inta în vigoare imediat ce vom primi acordul final din partea Comisiei Europene. Ne așteptăm la o aprobare rapidă”, a spus Nicolescu.

Potrivit Ministerului Economiei, Hotărârea de Guvern are la baza principiile enunțate în documentul elaborat de Comisia Europeană –   „Orientări privind ajutoarele pentru mediu și energie pentru perioada 2014-2020” și prevede exceptarea parțială a industriei electrointensive de la contribuția aferenta promovării resurselor regenerabile de energie.

Exceptarea se realizează diferențiat, în funcție de electro intensitatea operatorilor economici:
– 85% în cazul unei electro intensități mai mari de 20%;
– 60% în cazul unei electro intensități de 10-20%;
– 40% în cazul unei electro intensități de 5-10%.

Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani și se va aplica de la 1 august 2014, după aprobarea Notificării acesteia de către Comisia Europeană. Bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat este de 750 milioane euro.

Pot beneficia de exceptări, în baza schemei de ajutor de stat, întreprinderile care îndeplinesc cumulativ, la data solicitării, printre altele, următoarele criterii de eligibilitate:
– nu înregistrează debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat;
– punerea în aplicare, pe baza auditurilor energetice, a unor măsuri de creștere a eficienței energetice;
– menținerea locurilor de muncă pe durata schemei precum și nedisponibilizarea pe respectivă perioadă a mai mult de 25% din numărul angajaților;
– încheierea de parteneriate cu instituțiile de învățământ pentru creșterea pregătirii profesionale și atragerea de personal calificat.

Autoritatea responsabilă de administrarea schemei de ajutor de stat este Ministerul Economiei.

Din 2011, când a fost introdusă schema de sprijin pentru energia din surse regenerabile, producția de energie regenerabilă a cunoscut o creștere explozivă în România datorită schemei de sprijin foarte generoase. Consumatorii finali însă s-au confruntat în această perioadă cu costuri în creștere ale energiei electrice. Consecințele acestor creșteri de prețuri sunt majore, mai ales pentru consumatorii industriali electrointensivi, periclitându-le competitivitatea pe piața internă europeană și, mai ales, afectându-le poziția pe piața concurențială mondială”, a declarat  Constantin Nită, ministrul Economiei.

Acesta a propus Guvernului adoptarea unor măsuri pentru exceptarea parțială consumatorilor electrointensivi de la plata certificatelor verzi, pentru evitarea riscului de relocare a unor companii electrointensive, risc care induce efecte negative atât în plan social, cât și în întreaga economie națională.

Industria electrointensiva din România asigura circa 20% din consumul final brut de energie. Acest sector este și cel mai mare generator de locuri de muncă, la nivelul anului 2012 asigurând direct aproximativ 760.000 locuri de muncă și indirect aproximativ 1.500.000.

La presiunile constante ale unor mari consumatori precum Alro, ArcelorMittal și InterAgro, Guvernul Ponta a decis să adopte mai multe acte normative care să ajute astfel de companii.

Însă, aceste ajutoare sunt date în detrimentul companiilor din domeniul energetic. Astfel, în urmă cu o lună, Guvernul a aprobat două acte normative, o Ordonanță de Urgență care prevede stabilirea prețului de referință la gaze naturale- prețul de la 1 ianuarie 2014 (72 lei/MWh, ceea ce înseamnă 230 dolari/1000 mc) pentru marii consumatori aflați pe piața liberă și o Hotărâre care stabilește cota de piață pentru certificatele verzi la nivelul de 11,1% din consumul final brut de energie electrică.

În 2014, cota de certificate verzi ar fi trebui să crească la 15%, ceea ce ar fi dus la o majorare a facturii totale în medie 1%. Guvernul a decis să mențină cota la nivelul de anul trecut, adică la 11,1%. Această măsură cu menținerea cotei avantajează cel mai mult marii consumatori.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri