30 tone de carne de porc contaminata cu dioxina sub sechestru, alte 100 de tone pe piata romaneasca

In preajma Craciunului, multi romani ar putea avea in frigider carne de porc toxica. In ultimele trei luni, peste 130 de tone de carne contaminata cu dioxina, o substanta cancerigena, au ajuns pe piata romaneasca, importata din Irlanda, a declarat a declarat miercuri vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Laszlo Csutak. Potrivit ANSVSA, carne de porc importata din Irlanda si contaminata cu dioxina a ajuns in 26 de judete si in municipiul Bucuresti, informeaza Realitatea TV.

Peste 99 de tone din carnea de porc din Irlanda, contaminata cu dioxina, sunt inca pe piata autohtona, in timp ce doar 34 de tone de carne au fost puse sub sechestru, a declarat astazi presedintele ANSVSA, Radu Roatis.

 40 de tone de carne de porc au fost descoperite la Cluj, 70 de tone in judetele Prahova, Valcea si Bucuresti, si inca 20 de tone intr-un depozit central din Bucuresti.

Cele 40 de tone de carne de lucru din Cluj, au fost distribuite in 24 de judete. Cele 20 de tone din Bucuresti au mers catre cinci firme din trei judete: Olt, Ilfov si Buzau. "Carnea de porc intrata pe parcursul celor trei luni trei luni a intrat in procesare, si nu direct pe piata, de aceea consider ca nu ridica niciun risc asupra celor care au consumat deja", a spus Laszlo Csutak.

Directorul Institutului de Cercetari Alimentare a explicat ca dioxina este una dintre cele mai toxice substante care cuprinde, la randul sau, alte 16 substante care se dizolva in grasimile din organism. "Este grav sa slabim brusc, deoarece atunci ele ajung in sange", a precizat Gheorghe Mencinicopschi.

Potrivit Agentiei irlandeze pentru securitate alimentara (FSAI), unele produse pe baza de carne de porc contaminata au fost descoperite in Franta si in Belgia, in cursul unor controale efectuate la frontiera. La Paris, Ministerul francez al Agriculturii a anuntat ca nu poate sa confirme informatiile, deocamdata. Germania a retras de la vanzare carnea de porc provenind din Irlanda, in timp ce Marea Britanie si Suedia au recomandat populatiei sa nu o consume.

Serviciile veterinare bulgare au anuntat miercuri ca 24 tone de carne de porc, importate din Irlanda in luna septembrie, au intrat pe piata din Bulgaria. "Este vorba despre produse derivate fabricate la jumatata lunii octombrie pe baza de carne de porc. Riscul contaminarii cu dioxina pare sa fie minim", a declarat un purtator de cuvant al serviciului veterinar, Nadejda Gheorghieva.

Efecte asupra sanatatii apar numai in cazul consumului de carne intens contaminata cu dioxina

Carnea ar trebui sa fie intens contaminata cu dioxina, sau consumul trebuie sa fie masiv si pe perioada indelungata pentru ca sa apara efecte asupra sanatatii, sustine academician profesor doctor Victor Voicu, specialist in toxicologie.

Simptomele intoxicatiei cu dioxina sunt iritatia ochilor, a pielii si a cailor respiratorii, ameteala si greata. De asemenea, pe termen lung, pot aparea toxicitate hepatica si eruptii veziculare.

"Dioxina este una dintre cele mai rezistente substante existente in ciclul alimentar, iar cantitatea acesteia nu se poate reduce prin procesarea carnii contaminate", a declarat directorul Institutului National de Cercetari Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi. Acesta a precizat ca dioxina, odata ce a fost ingurgitata nu se poate elimina.

spot_img

Ultimele știri