Greenpeace parodiaza in public conflictul intern din Comisia Europeana intre stiinta si profitul industriei OMG
Voluntari ai Greenpeace sustin astazi o parodie-protest in fata cladirii Comisiei Europene (CE) din Bruxelles, jucand rolul de lobbysti ai companiilor ce produc organisme modificate genetic (OMG) si care incearca sa le forteze autorizarea pentru comercializare si cultivare in Europa.
Presiunile exercitate de industria OMG la Bruxelles sunt in linie cu cele facute de americanii condusi de Ambasadorul Taubman la Bucuresti la Ministerul Mediului si la cel al Agriculturii, precum si cu amenintarile cu moartea la care recurg unii membrii ai grupurilor de interese cand vine vorba sa isi protejeze afacerile care pun in joc sanatatea noastra si mediul, a spus Gabriel Paun, coordonator campanii Greenpeace Romania.
In urmatoarele zile, Comisarii Europeni sunt asteptati sa voteze propunerea Comisarului pentru Mediu, Stavros Dimas care cere refuzarea autorizarii pentru cultivare in Uniunea Europeana (UE) a doua varietati de porumb MG (Bt11 si 1507) deoarece sunt toxice pentru anumite specii de fluturi si prezinta riscuri pentru alte insecte si sanatatea solului. Cele doua noi varietati de porumb sunt produse de companiile agro-chimice Syngenta si Pioneer si sunt cocepute in laborator pentru a ucide insectele daunatoare.
Cercetarile recente au aratat ca plantele MG care produc toxine cauzeaza o gama larga de efecte neasteptate, de la afectarea insectelor nevizate, pana la contamianrea apelor si otravirea vietii acvatice. Aceste descoperiri arata ca OMG-urile pentru care industria cauta cai pentru autorizare in UE ar putea cauza mediului pagube considerabile.
Legislatia UE impune CE sa aplice principiul precautiei si sa ia in considerare diferite aspecte relevante pentru OMG cand vine vorba de luarea deciziilor in privinta autorizarii acestora, cum ar fi noi descoperiri stiintifice si factori sociali.
Sondajele de opinie demosntreaza in mod constant ca europenii se opun prezentei OMG in alimente si in mediu. Conducerea din majoritatea statelor membre si-a exprimat de asemenea opozitia fata de OMG in repetate randuri. Doar Comisia Europeana le autorizeaza in ultima vreme mod constant, prin sprijinul acut al Guvernului SUA.
„In spatele parodiei noastre se afla un apel serios pentru mai multa transparenta. Protestam fata de influenta disproportionata a industriei OMG in anumite departamente ale Comisiei. Grupurile de lobby ale industriei OMG, Federatia Europeana pentru Biotehnologie (EFB) si EuropaBio din Bruxelles, care reprezinta interesele companiilor agro-chimice, se lauda ca au ’relatii de munca excelente’ cu Comisia; credem ca interesul public ar trebui sa prevaleze. Cerem Comisiei Europene sa inceteze sa mai actioneze dupa cum dicteaza industria OMG si sa sprijine propunerea Comsiarului Dimas de a refuza autorizarea celor doua varietati de porumb-pesticid”, a explicat Contiero Marco, Greenpeace.
Dincolo de aceasta parodie, reprezentarea Greenpeace expune un adevar periculos. Aceasta este confirmata astazi de activitatea de lobby a Federatiei Europene pentru Biotehnologie (EFB), o organizatie ce forteaza utilizarea biotehnologiilor in Europa si care apara interesele industriei OMG. Printre membri se afla reprezentanti ai Monsanto, Bayer, Organizatia Americana a Industriei pentru Biotehnologie si Asociatia Germana a Companiilor Biotech. „EFB este linia intai pentru companii cum ar fi Monsanto.
Acest grup de lobby incearca in mod evident sa mascheze interesele comerciale cu argumente stiintifice dubioase. Ne asteptam ca cei din Comisia Europeana sa vada aceste aspecte si sa ii trateze ca pe un grup ordinar de presiune”, a mai adaugat Contiero.
Greenpeace cere Comisiei Europene sa sprijine propunerea Directoratului General pentru Mediu de a nu autoriza cultivarea comerciala a varietatilor de porumb MG Bt11 si 1507.
Pentru mai multe detalii va rugam sa contactati:
Marco Contiero, Greenpeace European Unit, Consilier Politic OMG, tel: +32 477 777 034
Gabriel Paun, Coordonator Campanii Greenpeace in Romania, tel: 0744 351977
Pentru fotografii:
John Novis, Greenpeace International Picture Desk, +44 207 865 8230
Pentru video:
Maarten van Rouveroy, Greenpeace International, +31 646197322
Draga domnule Presedinte Baroso si tovarasi Membrii ai Comisiei Europene,
Noi, oamenii din industria OMG dorim sa ne exprimam din inima multumirea pentru aceia dintre voi care faceti treaba buna prin lobby intens in Comisie, maturand sub pres dovezile stiintifice care arata ca OMG-urile noastre prezinta riscuri si promovand interesele noastre deasupra legislatiei UE pentru protejarea mediului. Dorim sa ne aratam aprecierea in mod deosebit Comisarilor Verheugen, Mandelson, Fischer Boel si Potocnik, care au sprijinit cel mai activ promovarea OMG in Europa, dansand pe melodia noastra si ignorand opinia publica. Mos Craciun ii va rasplati anul acesta pe masura.
Trebuie sa va spunem ca suntem mai putin multumiti de prestatia Comsiarului Dimas, a carui insistenta de a invoca legislatia UE si de a dezvalui noi dovezi stiintifice dauneaza afacerilor noastre. Propunerea sa de a nu autoriza doua varietati de porumb MG in Europa din cauza ingrijorarilor fata de impactului negativ al acestora pentru mediu este pentru noi un mare inconvenient. Cine are nevoie de Principiul Precautiei cand poti sa te alegi cu porumb mutant care produce propriile insecticide? Nu noi! Aceasta zarva despre porumbul MG care dauneaza fluturilor si insectelor benefice este un non-sens. Organisme acvatice? Insecte? Organisme din sol? Starpiti-le, acesta este moto-ul nostru. Si de ce nu, starpiti-l si pe domnul Dimas pentru ca ne sta in cale.
La Monsanto, Dow, Pioneer, BASF si Syngenta, noi vindem chimicale. Asta inseamna ca orice lege care interfereaza cu afacerile noastre nu este binevenita. De aceea suntem asa de mandri de relatiile de lucru excelente pe care le-am construit in Comisia Europeana, si contam pe Dumneavoasra sa anulati propunerea domnului Dimas prin voturile voastre, la fel cum contam sa ignorati orice alte dovezi stiintifice care ridica dubii in privinta sigurantei OMG. Prietenii nostri din Washington asteapta acelasi lucru de la voi.
Este simplu: bagati-va degetele in urechi si fredonati cu glas tare de fiecare data cand cineva – cercetatori independenti, Parlamentul European, ONG-urile, statele membre – indraznesc sa puna la indoiala valoarea OMG si a investitiilor intr-o tehnologie care a esuat sa aduca rezultate in agricultura. Continuati sa fredonati daca mentioneaza contaminarea ireversibila a solului ce decurge din cultivarea cu OMG, sau utilizarea sporita de erbicide in fermele ce utilizeaza plante MG. Ce stiu ei? E mai bine sa lasam industria biotech sa decida in probleme ce privesc bunastarea oamenilor, siguranta alimentara si viitorul agriculturii. In final, nu dorim sa ratam oportunitatea de a oferi minunatei Autoritati Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) o palma energica pe spinare pentru ca nu esueaza niciodata sa ne propulseze produsele pe piata! Dragoste si imbratisari tuturor prietenilor nostri.
Cu pesticima,
EuropaGMO