Administratia Nationala "Apele Romane" informeaza ca Romania este prima tara din statele membre UE care a raportat baza de date referitoare la dotarea cu sisteme de colectare si statii de epurare a celor 2605 de aglomerari existente la sfarsitul anului 2005, precum si performantele (eficientele) realizate la epurarea apelor uzate si calitatea efluentilor evacuati in resursele de apa.
Este vorba despre prima baza de date nationale privind implementarea Directivei 91/271/CEE, privind epurarea apelor uzate urbane realizate in Romania ca stat membru al UE, realizata cu ajutorul sistemului WISE (sistemul informatic european pentru apa). Romania a realizat instrumentele legislative si organizatorice pentru accesarea fondurilor europene in domeniul infrastructurii de apa fiind pregatita pentru promovarea proiectelor finantate din fonduri structurale.
Este cea mai costisitoare Directiva. Astfel pentru realizarea conformarilor necesare, la sfarsitul anului 2004, se facuse o estimare de 13 miliarde de euro, pentru ca, dupa promovarea si realizarea Master Planurilor de la nivelul judetelor sa se preconizeze costuri de cel putin 20 miliarde de euro.
Asa cum prevede raportarea de la sfarsitul anului 2005, este vorba de 312 de statii de epurare si 497 de sisteme de colectare (retele de canalizare) pentru 2605 de aglomerari. Cel mai putin dotate statii de epurare sunt in Muntenia si Oltenia (Dolj, Gorj, Giurgiu, Calarasi), centrul si sudul Moldovei (Galati si Vaslui), iar cele mai dotate statii de epurare sunt in centrul si vestul tarii, respectiv in Brasov, Cluj-Napoca, Mures.
2018 este termenul de implementare a Directivei, dar pentru aceasta este necesara intensificarea activitatilor de informare si constientizare a factorilor interesati (autoritati locale, operatori de apa etc.) care trebuie sa faca eforturi pentru a realiza proiecte si a contracta fonduri. In perioada 2007-2013, trebuie sa se dezvolte astfel de proiecte, iar Programul Sectorial Operational de Mediu (POS-M) mentioneaza lucrarile prioritare care trebuie sa fie finantate (ANEXA 1 si 2), precum si sumele de finantare. Mai exact, este vorba despre 4 miliarde de euro, din care 80% sunt fonduri europene.
"Romania a primit aprecieri deosebite de la Bruxelles pentru structura, calitatea si consistenta datelor furnizate. Elaborarea acestei baze de date a necesitat coordonarea eforturilor tuturor factorilor implicati in domeniul infrastructurii de apa, de la autoritati centrale si locale, operatori de servicii de apa pana la publicul larg, concretizat cu succes prin raportarea situatiei de referinta", Marius POSTELNICESCU, director general.