26/03/2009 World Wide Fund for Nature: Ce face Romania de Earth Hour?

Bucuresti, 26 martie- Cladiri cufundate in intuneric, spectacole la lumina lumanarii, observatii de corpuri ceresti sau concerte unplugged. In felul acesta au ales orasele din Romania sa celebreze Ora Pamantului. 2009 este primul an in care WWF(World Wide Fund for Nature) organizeaza, oficial, campania Earth Hour in Romania.

Bucuresti, Iasi, Botosani, Tulcea, Brasov, Cluj-Napoca, Timisoara, Targoviste si Sfantu Ghoerghe sunt orasele care s-au alaturat in mod oficial campaniei Earth Hour de anul acesta si care se pregatesc intens pentru seara cea mare, 28 martie, cand 1 miliard de oameni din toata lumea vor stinge lumina pentru o ora, de la 20.30 la 21.30. Peste 30 de companii si-au anuntat participarea la Earth Hour, comunicand mesajul campaniei catre angajatii si clientii lor si intrerupand iluminatul la sediile din Bucuresti si din tara. Pentru a marca evenimentul, Vodafone Romania va trimite peste 2 milioane de SMS-uri abonatilor sai, cu mesajul Earth Hour, iar Grupul Lafarge va opri pentru o ora functionarea utilajelor din uzinele de ciment, balastierele si statiile de betoane din Romania. De asemenea, UTV va intrerupe emisia timp de o ora, de la 20.30 la 21.30.

« Participarea la Earth Hour este un mod simplu de a arata ca, impreuna, putem transmite un mesaj puternic despre nevoia de actiune impotriva schimbarilor climatice, cu atat mai mult cu cat anul 2009 este unul crucial pentru politicile de clima. In luna decembrie a acestui an, liderii mondiali se vor reuni la Copenhaga pentru a stabili un acord global privind combaterea schimbarilor climatice. Earth Hour este o oportunitate pentru noi toti de a ne uni fortele si de a transmite un mesaj comun care sa creasca sansele adoptarii unui acord puternic », a declarat Luminita Tanasie, director de program WWF Romania.

La Bucuresti, autoritatile au confirmat stingerea luminilor catorva cladiri simbolice: Ateneul Roman, Teatrul National Bucuresti, Primaria Municipiului Bucuresti, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Muzeul National de Arta, Opera Romana, Hotelul Intercontinental si Magazinul Cocor. Palatul Parlamentului, cea mai mare cladire civila din lume, va stinge iluminatul exterior timp de o ora, incepand cu 20.30. Diminuarea iluminatului in Piata Constitutiei va permite voluntarilor WWF sa formeze, cu lumanari, numarul 60, simbolul evenimentului. Tot in Piata Constitutiei, trupa Sistem va sustine un concert unplugged, iar Astroclubul Bucuresti va monta doua telescoape, cu ajutorul carora doritorii vor putea observa corpuri ceresti a caror vizibilitate este foarte redusa de obicei din cauza poluarii luminoase din capitala.

La Timisoara, Primaria va stinge iluminatul public din Piata Unirii, ceea ce va permite Observatorului Astronomic din Timisoara sa organizeze o sesiune de Sidewalk Astronomy- Astronomie de trotuar. Intre orele 20.00- 22.00, un grup de astronomi, amatori dar si profesionisti, le vor prezenta timisorenilor corpurile ceresti cu ajutorul mai multor instrumente astronomice. In acelasi timp, pentru timisorenii amatori de teatru, Teatrul Studentesc Thepsis pregateste un spectacol-lectura la lumina lumanarilor, pentru intervalul 20.30 si 21.30, la Casa de Cultura a Studentilor.

La Iasi, se va stinge iluminatul exterior la peste 30 de institutii publice, dar si la sediul companiei Antibiotice.

La Cluj-Napoca, grupul local de voluntari al Greenpeace va promova Ora Pamantului in zilele de 27 si 28 martie, prin informarea cat mai multor cetateni cu privire la campania globala si la modul in care se pot implica ei in prevenirea schimbarilor climatice. In acelasi timp, ursul polar Greenpeace va participa la marsul biciclistilor (Reactie in lant), ce va avea loc in parcul IL Caragiale. Pe 28 martie, incepand cu orele 20.30, voluntarii Greenpeace vor fi prezenti la Polus Center, unde se vor stinge firmele luminoase ale centrului comercial si vor realiza cu toti cei prezenti numarul 60 din lumanari si torte.

La Brasov, autoritatile locale vor stinge iluminatul exterior la sediul Primariei si la cel al Prefecturii.

La Botosani se vor stinge luminiile la sediul Primariei si la institutiile subordonate, dar si la cele doua teatre, Teatrul Mihai Eminescu si Teatrul pentru copii si Tineret Vasilache.

La Tulcea, Prefectura, Consiliul Judetean, Primaria si Palatul Copiilor vor intrerupe iluminatul intre orele 20.30-21.30. Concomitent, membrii Astroclubului Delta Orion vor realiza observatii astronomice in fata Palatului Copiilor, oferind explicatii despre corpurile ceresti si despre poluarea luminoasa.

La Targoviste se va opri iluminatul la Curtea Domneasca, Casa Tineretului si pe unele artere din oras.

La Sfantu Gheorghe, municipalitatea a decis intreruperea iluminatului public si la institutiile publice si se vor organiza petreceri la lumina lumanarii.

Earth Hour 2009 va fi cea mai mare actiune globala si, totodata, un vot pentru Planeta. Din Las Vegas pana la Sydney, din Cape Town la Beijing, miloane de oameni din peste 2000 de orase s-au angajat deja sa voteze pentru Pamant, participand la Earth Hour. Turnul Eiffel, Biblioteca din Alexandria, Sfinxul si Marile Piramide din Giza si Taipei 101, cea mai mare inalta cladire din lume, sunt doar cateva dintre constructiile emblematice care vor ramane in intuneric timp de o ora.

Parteneri in campania Earth Hour Romania sunt: ARCUB/Primaria Municipiului Bucuresti, Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii, Parlamentul Romaniei-Camera Deputatilor, Astroclubul Bucuresti, Ogilvy&Mather Romania, Vodafone Romania, Intercontinental Bucuresti, Grupul Lafarge si Asociatia Greenitiative.

Parteneri media : Europa FM, Jurnalul National, Green Report, Hotnews, Euractiv.

Mai multe detalii despre campania Earth Hour puteti citi pe site-ul www.earthhour.org

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri