2,6 milioane de lei cheltuiti pentru programul “Natura 2000”

Ministerul Mediului si Padurilor doreste sa cumpere „echipamente de detectare a liliecilor”, „echipamente pentru prelevarea probelor de nevertebrate acvatice”, plase pentru insecte, telescoape si binocluri. Achizitia se face pentru componenta romaneasca a Retelei „Natura 2000”, care include sistemul european de arii naturale protejate.

Pentru echipamentele de monitorizare si observatii ministerul va plati 2,672,580.65 ron, fara TVA, adica peste 600 de mii de euro, scrie in anuntul postat pe site-ul e-licitatie.ro. Data limita pentru depunerea ofertelor este 12 septembrie 2011.

Echipamentele sunt grupate in doua loturi. Primul lot, in valoare de 483.870,97 lei, se refera la echipamente de laborator si include 34 de prese pentru plante, 59 de seturi pentru analiza solului si apei, 31 de echipamente de detectare a liliecilor, 34 de echipamente pentru prelevarea probelor de nevertebrate acvatice, precum si 34 de plase pentru insecte.

Al doilea lot se refera la echipamente de teren si este evaluat la 2.188.709,68 lei, fara TVA. In aceasta categorie sunt incluse 342 de corturi, 330 de rucsacuri, cateva sute de jachete, pantaloni si bocanci, plus 31 de telescoape si 297 de binocluri.

„Un echipament destinat detectarii ultrasunetelor emise de lilieci poate costa de la 200 de euro la 10.000 de euro”, a declarat pentru Green Report Presedintele Asociatiei pentru Protectia Liliecilor din Romania, Farkas Szodoray-Paradi. „Noi avem deja si am folosit asemenea aparate pe care le-am cumparat din fondurile asociatie sau din granturi”, afirma Farkas Szodoray-Paradi. Potrivit acestuia, Asociatia pentru Protectia Liliecilor din Romania nu a primit niciodata de la Ministerul Mediului echipamente pentru detectia liliecilor si nici nu asteapta de la minister asemenea dotari.

Echipamentele cumparate de Ministerul Mediului vor fi destinate componentei romanesti a sistemului „Natura 2000”, care include reteaua europeana de zone protejate pentru plante, păsări și habitate. „Natura 2000” acopera peste 20% din suprafața Europei.

In Europa traiesc 38 de specii de lilieci (toate fiind protejate la nivelul Uniunii Europene), dintre care 30 sunt prezente in Romania.

Mihai Diac

Citeste:

Licitatie pentru realizarea Sistemului Integrat de Management a Retelei Natura 2000

Laszlo Borbely: Reteaua Natura 2000 nu este un obstacol in calea investitiilor din Delta Dunarii

spot_img

Ultimele știri