25/10/07 Coalitia Romania fara Cianuri – Mediul pe agenda candidatilor

Astazi, 25 octombrie, incepe campania electorala pentru alegerile europarlamentare in Romania. In Uniunea Europeana si la nivelul Parlamentului European se pune un accent deosebit pe protectia mediului si toate masurile care sunt necesare pentru a asigura un mediu sanatos cetatenilor Uniunii. Astfel, protectia mediului ar trebui sa ocupe un loc important si pe agenda politica a candidatilor romani la Parlamentul European.

Prin activitatea de sustinere a initiativei legislative de interzicere a cianurii in minerit in Romania, Coalitia „Romania fara Cianuri” a reusit sa aduca aceasta problema si implicit protectia mediului in atentia partidelor politice, iar in curand legea va fi votata in plenul Parlamentului. Majoritatea partidelor parlamentare si-au declarat deja sprijinul fata de aceasta propunere legislativa, insa Coalitia a incercat sa faca din interzicerea cianurii o tema si pentru campania electorala pentru Parlamentul European. Cu sprijinul Asociatiei Pro Democratia (APD), prin intermediul dezbaterii „Teme europene pentru alegeri europene”, Coalitia „Romania fara Cianuri” a adresat o intrebare candidatilor pentru Parlamentul European, iar unii dintre acestia au putut sa isi reitereze pozitia fata de interzicerea cianurii in minerit. Intrebarea adresata candidatilor a fost „Care este pozitia dumneavoastra referitor la interzicerea cianurii, sustinere sau opozitie, si care ar fi pasii pe care i-ati face ca europarlamentar pentru a va sustine pozitia si a obtine rezultate?”.

Candidatii participanti la aceasta dezbatere au fost: Cristian Busoi (PNL), Ioan Mircea Pascu (PSD), Silvia Ciornei (PC) si Radu Munteanu (PNTCD). Pentru prima data a fost o exprimata o pozitie din partea PNTCD, un partid neparlamentar – „impotriva folosirii cianurii in minerit”. Iar Cristian Busoi (PNL) a declarat: „Partidul pe care il reprezint si eu personal suntem clar impotriva folosirii cianurilor in minerit. Si sustinem proiectul de lege initiat de doi Senatori, Dl. Peter Eckstein Kovacs si Dl. Gheorghe Funar, care se afla pe agenda Parlamentului Romaniei”. [1] La aceasta dezbatere nu a participat nici un reprezentant al Partidului Democrat, astfel in continuare, pozitia acestui partid fata de interzicerea cianurii nefiind exprimata.

Pentru candidatii de acum exista deja un exemplu pozitiv, europarlamentari romani care au avut diferite initiative la nivelul Parlamentului European care privesc protectia mediului (Delta Dunarii, Parcul Bordei din Bucuresti etc.), ultima referindu-se chiar la interzicerea cianurii. Europarlamentarii Daciana Sirbu, Horia-Victor Toma, Tiberiu Barbuletiu si Adina-Ioana Valean au initiat o declaratie scrisa privind interzicerea folosirii tehnologiei bazate pe cianuri in exploatarea miniera, in sprijinul propunerii legislative din Parlamentul Romaniei. Data limita pentru semnarea declaratiei scrise este 24 decembrie 2007. Pe 8 noiembrie va fi organizata o dezbatere publica la Parlamentul European in care se va discuta despre necesitatea interzicerii cianurii in minerit in Romania pentru ca europarlamentarii sa cunoasca mai multe detalii despre subiect si, astfel, sa semneze declaratia..

„Cu totii dorim ca, in timpul campaniei pentru Parlamentul European, candidatii sa abordeze probleme europene. Mediul este unul dintre ele, iar interzicerea cianurii, de asemenea. Nu mai suntem singuri, apartinem unei comunitati mai mari acum, iar problemele noastre de mediu ii pot afecta si pe ceilalti. De aceea este important sa rezolvam aceste probleme de mediu, mai ales cianura pentru a nu repeta accidentul din anul 2000 din Baia Mare. Candidatii, unii dintre ei viitori europarlamentari, pot sa urmeze exemplul colegilor care au acordat importanta cuvenita mediului si sa faca din protectia mediului si lupta anti-cianura un mesaj al campaniei lor si ulterior al politicii lor in cadrul Parlamentului European”, a declarat Dan Mercea, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, membru al Coalitiei „Romania fara Cianuri”.

Pentru informatii suplimentare contactati: Anamaria Bogdan (Greenpeace), tel. 0721-632396, email anamaria.bogdan@greenpeace.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri