Raportul Consiliului Mondial al Energiei evaluează două scenarii de politici energetice: unul bazat pe consum, denumit scenariul Jazz, și celălalt, scenariul Simfonic, care pune accent pe atenuarea schimbărilor climatice. Dacă vrem să creăm sisteme energetice durabile, accentul trebuie mutat de pe mixul de furnizare către eficientizarea cererii.
Raportul subliniază că până în 2050, cererea de energie se va dubla, iar pentru a satisface această creștere oferta totală de energie primară trebuie să crească până la 61%.
Astfel, potrivit sursei citate, în ciuda creșterii semnificative a surselor regenerabile de energie de la 15%, în prezent, până la 20% – 30%, în 2050, în termeni absoluți volumul de combustibili fosili utilizați pentru a satisface cererea de energie la nivel global va fi de 16.000 milioane tone echivalent petrol (Mtep), pentru scenariul bazat pe consum, și de 10.000 Mtep în cazul scenariului bazat pe atenuarea schimbărilor climatice.
Comparativ cu cifra înregistrată în 2010, când s-au consumat 10.400 Mtep, datele arată o creștere cu 55% în cazul scenariului Jazz și o scădere de numai 5% în valoarea absolută a combustibililor fosili utilizați în cazul scenariului Simfonic, până în 2050.
Adevărul este incomod. Nu căutăm în locul potrivit soluțiile necesare pentru a aborda problemele cu care se confruntă sectorul energetic. Accentul pus de actualul mod de gândire asupra sistemului energetic este părtinitor și inadecvat. Dacă vrem să creăm sisteme energetice durabile, accentul trebuie mutat de pe mixul de furnizare către eficientizarea cererii. Avem nevoie de mai multe investiții din punctul de vedere al cererii, inovării și stimulentelor, dar și de standarde tehnice mai puternice pentru a reduce intensitatea energetică”, a spus Christoph Frei, secretarul Consiliului Mondial al Energiei.
De asemenea, raportul constată că unele surse regenerabile de energie vor avea o creștere exponențială, pentru a ajunge la 20%, în cazul Jazz, și 30%, în cazul Simfonic, până în 2050. În special, utilizarea energiei solare pentru producerea de energie electrică va crește de 225 de ori peste nivelurile din 2010.
Energia solară, potential uriaș de investiții
Energia solară reprezintă, în prezent, puțin peste 34 TWh/an în mixul de producție de energie electrică, dar în 2050 ar putea oferi undeva între 2.980 TWh și 7.740 TWh. Aceasta echivalează cu efectuarea unor investiții cuprinse între 2.950 miliarde și 9.660 miliarde de dolari, investiții în solar, de altfel sectorul cu cel mai mare potențial de investiții dintre toate resursele de energie regenerabilă.
Cu toate acestea, combustibilii fosili vor rămâne, în cele din urmă, sursa de energie dominantă care va asigura între 59% și 77% din mixul de energie primară, la nivel global.
Deși vor exista oportunități în viitor pentru o gamă de soluții tehnologice, problema finală este ca cererea continuă să crească într-un ritm nesustenabil. Una dintre cele mai importante descoperiri din raport este variația regională puternică a priorităților și soluțiilor în sistemul energetic. De prea multe ori am încercat să căutăm soluții globale, dar realitatea este foarte diferită și acest lucru trebuie să fie recunoscut”, a declarat Karl Rose, directorul departamentului Politici și Scenarii al Consiliului Mondial al Energiei.
În lumina acestor realități energetice, chiar și în cel mai bun caz din lume, se va vedea o dublare a gazelor cu efect de seră (GES) la 490-535 ppm echivalent CO2 până în 2050, comparativ cu nivelurile din 1990. În cel mai rău caz, emisiile de GES ar putea crește între 590 și 710 ppm.
În scopul de a răspunde nevoilor în creștere de energie electrică, lumea va trebui să investească peste 19 de trilioane de dolari, în varianta scenariului Jazz, și peste 25 trilioane dolari în scenariul Simfonic, pentru generarea de electricitate, cu cea mai mare parte a investițiilor necesare direcționată către solar, hidro și eolian.
Avem nevoie de măsuri drastice de la factorii de decizie politică și de la cei din industrie. Într-o perioadă de incertitudine fără precedent, scenariile noastre oferă un avertisment puternic pentru viitorul energiei si al climei”, a adăugat secretarul Consiliului Mondial al Energiei.