25% din alimentele cumpărate ajung la tomberon

Risipa alimentară constituie o problemă serioasă, media la nivel de gospodărie în vestul Europei, fiind de aproximativ 25% din totalul alimentelor cumpărate. Această risipă se traduce prin irosirea resurselor naturale utilizate pentru producția alimentelor respective, precum apă, energie, sol. Se estimează că, la nivel mondial, sub un sfert din alimentele nevalorificate în prezent în Europa și SUA ar fi suficiente pentru a hrăni 805 de milioane de persoane care suferă de foamete cronică.

 

10891313263_1f7b9dd111_z

 

Pentru a sprijini eforturile de reducere a risipei alimentare, Comisia Europeană organizează din 2009 Săptămâna Europeană pentru Reducerea Deșeurilor (EWWR) care anul acesta are loc în perioada 22-30 noiembrie. Axată în special pe deșeurile alimentare, inițiativa va înlesni autorităților publice, entităților private, școlilor și cetățenilor aflați în căutarea unui trai mai ecologic și mai inteligent, derularea a peste 9.000 de acțiuni.

Sloganului campaniei, „Haideți să hrănim stomacul, nu coșul de gunoi!”, invită utilizatorii de internet să acceseze pagina de web www.ewwr.eu pentru a afla ce pot face în sprijinul trecerii la o economie circulară – o economie în care produsele sunt concepute din start spre a fi reutilizate, reparate, refabricate și reciclate, mai degrabă decât incinerate sau depozitate în gropi de deșeuri, o economie în care deșeurile devin o resursă.

Conform sondajului paneuropean Eurobarometru, derulat în decembrie 2013, 96% dintre europeni consideră că este important ca Europa să își utilizeze resursele mai eficient, iar 86% dintre acestia consideră că o utilizare mai eficientă a resurselor ar fi benefică pentru calitatea vieții din țara lor.

Puteți citi și:

Tone de mâncare ajung la tomberon. 11 sfaturi pentru a reduce risipa alimentară

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri