24DeOre Cotidianul de Vest: Ecologizarea plangerilor

De mai multi ani, mineritul din Romania a fost bagat in faliment. Miilor de oameni, deveniti someri, li s-au promis tot felul de programe de conversie profesionala. De toate s-a ales praful! A urmat intocmirea unor proiecte si programe de ecologizare a zonelor miniere inchise. Pentru ele s-a cheltuit o caruta de bani. Pe hartie, toate proiectele aratau bine. Realitatea este, insa, cu totul alta. O demonstreaza situatia de la Petrila. Acolo, din cauza alunecarilor de teren, peste 30 de familii risca sa ramana fara locuinte. Administratia locala, depasita de gravitatea fenomenului, spune ca incearca rezolvarea situatiei. Dar, daca nu se intervine, in cel mai scurt timp, vom consemna o noua tragedie.

HUNEDOARA. Locuitorii din Lonea Defor, un catun considerat din punct de vedere administrativ cartier apartinator orasului Petrila, se gasesc intr-o situatie disperata. In zona respectiva, uitata parca de timp si de administratia locala, mai multe case sunt in pericol sa se prabuseasca ori sa se scufunde. Catunul din Valea Jiului, asezat in apropierea unei foste exploatari miniere din Petrila, in care traiesc peste 30 de familii, este amenintat cu disparitia, dupa ce pamantul a inceput sa se lase, din cauza galeriilor care trec pe dedesubt si in care s-au adunat cantitati uriase de apa. Apa, acumulata in fosta exploatare miniera de suprafata, s-a infiltrat in partea inferioara a zonei de unde a fost extras carbunele. Dupa ce exploatarea minereului a fost sistata, perimetrul respectiv, nu a fost ecologizat si, astfel, de atunci, au inceput si problemele pentru cei din Lonea Defor. Inspaimantati, oamenii spun ca locuintele lor sunt construite, de fapt, pe galerii de mina care nu au fost infundate dupa sistarea exploatarii carbunelui, iar acum incep sa se prabuseasca. „Casele crapa din cauza galeriilor subterane. Ne afecteaza ingrozitor, eu sunt in miscare cu casa. O repar, an de an, pentru ca tot crapa peretii. Apoi, daca mai vine si apa, trebuie sa ne mutam. Unde, nu pot sa stiu“, semnaleaza Ioan Asztalos, un localnic din zona amenintata.

Cel mai rau este in sezonul ploios si cel de primavara, cand pamantul incepe sa se dezghete. Atunci, pentru locuitorii din Lonea Defor, fiecare zi devine un calvar. „Intreg catunul se transforma. Cum incep ploile si se topeste zapada, incepe sa iasa apa din halda. Murdara, cu noroaie, ne inunda strada, ne afecteaza casele si terenul din vecinatate. In fiecare an avem aceeasi problema, dar, parca, nimeni nu vede si nu aude cu ce ne confruntam. Autoritatile spun ca exista un proiect pentru astuparea galeriilor, dar, pana acum, nu s-a facut nimic concret. La inceput, aici era doar o mica groapa. In timp, insa, aceasta s-a transformat intr-un lac imens. A inghitit o casa si le va inghiti si pe restul, daca nu se face nimic“, spune Mihai Toterman, localnic din Lonea Defor. Infundarea galeriilor lor sau „rambleierea“, cum se numeste tehnic procedeul, prevede ca intr-o galerie de mina sa se introduca piatra, dupa ce se termina de exploatat carbunele. Astfel, terenul aflat deasupra galeriei nu se mai lasa si nu mai pune in pericol cladirile de la suprafata.

Fosta exploatare de huila ar fi trebuit, deci, sa devina demult o prioritate pentru administratia locala, deoarece, in fiecare an, apa adunata in fosta exploatare miniera restrange cate putin din pamanturile localnicilor si inghite gospodarii. Pus sa dea explicatii, city-managerul Dorin Curtean a declarat ca, de mai multa vreme, administratia locala incearca gasirea unei solutii, saptamana trecuta fiind trimisa o noua adresa Ministerului Economiei. De celelalte adrese asemanatoare, ajunse in cabinetele liberale, pe vremea guvernarii PNL, se vede ca s-a ales praful.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri