Experienta ultimilor ani a demonstrat ca cele mai grave inundatii, generatoare de mari pierderi materiale, au fost provocate de existenta unor depozite neautorizate de deseuri, industriale sau menajere, pe malurile apelor. Dar si de dezinteresul autoritatilor locale in curatarea sistematica a cursurilor de ape pe portiunile ce strabat intravilanul localitatilor. Fapte care ar trebui depistate si sanctionate corespunzator de administratorii apelor. Care, de fapt, ar trebui sa si popularizeze numele celor care se fac vinovati de mizeriile adunate pe cursurile de ape, reale pericole publice. Cum stau lucrurile la Directia Apelor Banat, aflati in randurile ce urmeaza.
TIMIS, CARAS-SEVERIN. Directia Apelor Banat a finalizat controlul tematic de salubrizare si igienizare a malurilor cursurilor de apa din spatiul hidrografic Banat. Actiunile au vizat, in primul rand, marile aglomerari urbane, precum si zonele aflate in amonte de prizele de captare a apei pentru populatie. Inspectorii de la Ape au verificat 31 de primarii din judetele Timis si Caras Severin, 16 dintre acestea fiind sanctionate cu avertisment si una, cea de la Naidas, fiind amendata cu 75.000 de lei. Recent, inspectorii de la Ape au efectuat si controale care au vizat balastiere. Rezultatele acestor controale nu l-au multumit insa pe Ovidiu Draganescu, prefectul de Timis.
„In ultimul timp, am cerut ca aceste controale sa fie facute mult mai temeinic, pentru ca ce s-a facut pana acum pe mine nu m-a multumit si am observat, de asemenea, ca sunt foarte multe decizii luate de multe ori subiectiv de catre angajati ai Directiei Apelor Banat. La aceleasi incalcari ale legii sunt aplicate sanctiuni diferite. De aceea a inceput acum un control la acele firme care nu au fost sanctionate si, de asemenea, pe langa verificarea balastierelor vom trece la verificarea statiilor de sortare. Totodata, vom verifica unele documente la Societatea de Gospodarire a Apelor Timis, deoarece sunt o seama de documente care trebuie eliberate de aceste societati comerciale.” a precizat Draganescu.
Intre neregulile pe care prefectul le vede la unele societati se numara lipsa bornarii perimetrului de exploatare. „Acest lucru nu permite reprezentantilor statului sa constate pe ce suprafata s-a lucrat, sa vada daca s-a respectat suprafata aprobata prin autorizatie. De asemenea, sunt documente care lipsesc sau care nu sunt puse la dispozitia inspectorilor. Mai exista si problema locurilor unde nu exista acele avertizari vizavi de scaldat, lucru ce a dus la mai multe tragedii in Timis, de-a lungul timpului”, a incheiat prefectul.
In asteptarea concluziilor ce vor putea fi trase, dupa ce Institutia Prefectului judetului Timis va finaliza controalele promise, am solicitat purtatorului de cuvant de la Directia Apelor Banat nominalizarea celor 16 primarii care au fost sanctionate cu avertisment de catre inspectorii susnumitei institutii, precum si a celor 14 care si-au facut bine treaba si au asigurat curatenia cursurilor de apa din intravilanul localitatilor.
Raspunsul primit de la Sorina Neagu, purtator de cuvant la Directia Apelor Banat, contine doar lista acelor primarii care au asigurat starea buna de curatenie a malurilor si cursurilor de apa: Topolovatu Mare, Recas, Remetea Mare, Satchinez, Sanandrei, Sanmihaiu Roman, Uivar, Cenei, Balint, Birda din judetul Timis si C. Daicoviciu, Berzovia, Ocna de Fier si Lapusnicel din judetul Caras-Severin. „In ceea ce priveste primariile care au fost atentionate sa ia masurile de salubrizare a deseurilor dispersate pe maluri sau cursuri de apa, pentru a evita tensiuni suplimentare intre acestea si Directia Apelor Banat, numai si numai in interesul protectiei mediului, nu putem face publice numele acestora. Multumim pentru intelegere”, scrie in e-mailul primit la redactie.
Problema este ca nu avem niciun fel de intelegere pentru acest stil de a tainui numele unor primarii, de vreme ce comuna Naidas, amendata, a fost nominalizata. Exista, oare, la Directia Apelor Banat, un instrument cu care se cantaresc angoasele din primariile prinse in ofsaid? Nu intelegem nici care este „interesul protectiei mediului”, in virtutea caruia se tin la mare taina listele cu primariile care nu-si fac treaba tocmai pe probleme de mediu. Dimpotriva, tindem sa-i dam dreptate prefectului Draganescu, in sensul ca si noi credem ca anumite decizii se iau subiectiv de catre angajatii Directiei Apelor Banat. Si tocmai acesta este motivul pentru care se practica moda evitarii „tensiunilor suplimentare”: incertitudinea in ceea ce priveste corectitudinea controlului. Care ar putea tulbura teribil apele la Directia Apelor Banat. Dar, sa speram ca, dupa controlul promis de prefectul Draganescu, aceste ape se vor limpezi.
Pentru mai multe informatii viziteaza 24DeOre Cotidianul de Vest