24.000 de români spun Stop TTIP

România a îndeplinit cvorumul de țară necesar unei Inițiative Cetățenești Europene, instrument care ar trebui să asigure o audiere în Parlamentul European, informează Terra Mileniul III. În cursul zilei de ieri, 20 septembrie, inițiativa a adunat cele 24.000 de semnături care se adăugă celor peste 2.800.000 din întreaga Uniune Europeană. În total 20 de țări din UE și-au îndeplinit cvorumul de țară făcând din Stop TTIP una din cele mai importante iniațiative cetățenești europene.

Strângere de semnături

Potrivit Terra Mileniul III, Comisia Europeană nu a acceptat din motive birocratice această inițiativă, dar Uniunea Europeană trebuie să fie conștientă că cetățenii săi nu-și mai doresc ca politicile care-i privesc să fie negociate în secret și fără a ține cont de prioritățile lor.

Comisia Europeană insistă pentru un sistem paralel de justiție dedicat doar investitorilor

Zilele trecute comisarul european Cecilia Malmström a lansat propunerea ca această clauză de soluționare a disputelor dintre stat și investitor (ISDS) să fie înlocuită cu una modificată la suprafață, dar care în esență este același lucru: un sistem paralel de justiție.

Indiferent dacă procesele dintre stat și investitor vor fi arbitrate de către comisii de arbitraj sau judecători, principiul este același: investitorii beneficiază de tratament preferențial și pot evita sistemul de justiție clasic, cel destinat și cetățenilor.

Astfel de procese între stat și investitor și-au arătat clar partea abuzivă. Cazul fraților Micula care au câștigat un arbitraj împotriva statului român devine un exemplu care ar trebui să pună pe gânduri inclusiv Comisia Europeană. Investitorii româno-suedezi au blocat recent conturile ROMATSA – o instituție vitală pentru siguranța zborurilor pe teritoriul țării noastre. Totul pentru că țara noastră a respectat reglementările europene și nu a mai oferit ajutor de stat investitorilor.

Din cele relatate mai sus se vede clar că în astfel de cazuri, interesul comercial al investitorilor primează legislației europene sau chiar siguranței cetățenilor.

Clauza în baza căreia investitorii au putut acționa în judecată statul român este inclusă într-un tratat bilateral de protecție a investițiilor româno-suedez. De asemenea, în baza unei astfel de clauze Roșia Montană Gold Corporation a anunțat că început procedura pentru acționa în judecată statul român pentru a obține compensații.

Totuși Comisia Europeană cere statelor membre să denunțe tratatele bilaterale de investiții dintre acestea

„ (…) Comisia solicită statelor membre să denunțe TBI intra-UE pe care le-au încheiat, adresând scrisori de punere în întârziere unui număr de cinci state membre (Austria, Țările de Jos, România, Slovacia și Suedia) cărora le-a solicitat deja clarificări prin intermediul unor dialoguri administrative, având în vedere că acordurile bilaterale în cauză au fost invocate în cadrul unor proceduri de arbitraj și au creat probleme legate de compatibilitatea cu legislația UE. Scrisorile de punere în întârziere constituie prima etapă a procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor prevăzute la articolul 258 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. În același timp, Comisia s-a adresat în scris celorlalte 21 de state membre care mențin TBI intra-UE, prin intermediul procedurii EU Pilot, pentru a lua cunoștință de punctele lor de vedere cu privire la această chestiune.”

Sunt destule semne că astfel de clauze, oricum s-ar numi ele și în orice fel de tratat ar fi incluse, nu se mai justifică într-o Uniune Europeană în care democrația și justiția ar trebui să prezinte suficientă încredere pentru ca investitorii să nu aibă nevoie de un sistem de justiție paralel.

Cu toate că aceste tratate bilaterale de protecție a investițiilor au o perioadă limitată de valabilitate, care în cazul României a expirat deja pentru majoritatea înțelegerilor, niciun guvern nu a avut înțelepciunea de a le denunța lăsându-le să se prelugească automat conform prevederilor.

De aceea, Coaliția STOP TTIP România, în numele celor 24.000 de cetățeni care au semnat Inițiativa Cetățenească Europenă Independentă și a cetățenilor afectați de despăgubirile nesimțite pretinse de investitori cere public denunțarea tuturor tratatelor bilaterale de protecție a investițiilor, stoparea negocierilor TTIP și neratificarea tratatului CETA.

Orice alte tratate ce se doresc a fi încheiate între state vor trebui să respecte legile europene, principiul transparenței și democrației și interesul cetățenilor.

Campania Stop TTIP este susținută de către o alianță de peste 500 de organizații ale societății civile, organizații de protecție a consumatorului, grupuri de mediu și sindicate din întreaga Europă.

Citește și:

Planul UE de includere a clauzei de Soluționare a Disputelor dintre Investitori și Stat în tratatul comercial cu SUA, momentan, s-a destrămat

Acordul comercial UE-SUA poate pune în pericol mediul și sănătatea oamenilor

Două milioane de europeni au semnat împotriva tratatului comercial cu SUA

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri