23/11/07 Coalitia Romania fara cianuri – Interzicerea cianurii in minerit devine o initiativa europeana

Interzicerea cianurii in minerit devine o initiativa europeana

Comisia Europeana incurajeaza interzicerea cianurii in minerit Bulgaria si Romania isi unesc eforturile in lupta impotriva cianurii

Bruxelles, 23 noiembrie – Intre 20 si 22 noiembrie, reprezentanti ai Coalitiei "Romania fara Cianuri" si ai Coalitiei "Bulgaria fara Cianuri" au organizat si au participat la Buxelles la intalniri cu presa, membri ai Parlamentului European apartinand unor grupuri diferite si reprezentanti ai Comisiei Europene (Directoratul General de Mediu si Directoratul General pentru Industrie). Scopul acestor intalniri a fost prezentarea riscurilor pe care le presupune mineritul cu cianuri, in orice tara din Uniunea Europeana, nu doar in Romania sau Bulgaria, in zone dens populate, si de a incuraja semnarea Declaratiei scrise 85/2007 care ar interzice utilizarea cianurii in minerit la nivel european. Mai multe tari din Uniunea Europeana, cum ar fi Bulgaria, Romania, Slovacia, si Grecia, se confrunta in prezent cu proiecte miniere care presupun exploatarea aurului cu cianura.

Conferinta de presa din 20 noiembrie a fost organizata de Els De Groen (Olanda), europarlamentar din Grupul Verzilor, in sprijinul Coalitiei "Bulgaria fara Cianuri" care doreste sa urmeze exemplul Romaniei, tara noastra avand deja o initiativa legislativa care cere interzicerea cianurii in minerit si care va fi votata in curand in Parlamentul Romaniei. Els De Groen a declarat "Daca in Olanda s-ar intentiona realizarea unei astfel de exploatari miniere cu cianura, m-as opune la fel de vehement. Problema mineritului cu cianuri nu este limitata de frontiere, ci este o problema care ne afecteaza pe toti. Toti depindem de mediul inconjurator pentru a supravietui si nu mai avem nevoie de un accident similar celui din Baia Mare din anul 2000."

Pe 21 noiembrie, membrii celor 2 Coalitii s-au intalnit cu reprezentanti ai Cabinetului Comisarului pentru Mediu Stavros Dimas si ai directoratului General pentru Industrie, acestia confirmand ca cele 2 Comisii incurajeaza initiative de interzicere a cianurii in minerit la nivel de tara, dar si la nivel european.

Incurajarea Comisiei Europene de a continua campania de interzicere a cianurii in minerit vine in urma Declaratiei scrise 85/2007 a 4 europarlamentari romani (Daciana Sarbu, Adina Valean, Horia-Victor Toma, Tiberiu Barbuletiu). Aceasta declaratie a fost inaintata spre semnare membrilor Parlamentului European si vine in sprijinul initiativei legislative de interzicere a cianurii in minerit din Romania a senatorilor Gheorghe Funar (PRM) si Peter Eckstein Kovacs (UDMR). "Ca martor al accidentului din Baia Mare, este foarte incurajator sa vad, la aproape 8 ani dupa accidentul cu cianura, ca Romania conduce calea spre promovarea interzicerii cianurii la nivel european pentru a ne asigura ca un accident similar nu va mai avea loc niciodata", a declarat Anamaria Bogdan, membru al Coalitiei "Romania fara Cianuri".

Pentru informatii suplimentare contactati: Anamaria Bogdan (Greenpeace), tel. 0721-632396, email anamaria.bogdan@greenpeace.ro

spot_img

Ultimele știri